Ministrul Daea, noutati despre Programul National de Irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca sumele alocate de la bugetul de stat pentru irigatii au fost folosite aproape in totalitate, astfel ca executia bugetara la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) este de 99,6%, noteaza Mediafax.

„Urmarim executarea in teren a obiectivelor de investitii. Pana la aceasta data, tot ceea ce ne-am programat, am realizat. Asa se face ca executia bugetara la ANIF este la 99,6 la suta. Banii care au fost alocati de la bugetul statului, pentru aceste obiective de investitii, au fost folositi. Asa se face ca am putut pune in miscare sisteme uitate, sisteme abandonate, sisteme practic pe care nu le mai puteai identifica in teren – a se vedea Manoleasa, a se vedea Stanca Costesti, a se vedea prima apa la Siret-Baragan, a se vedea Campia Covurlui, in Salcia, ultima statie de pompare”, a afirmat seful MADR.

Daea: reabilitarea sistemului de irigatii, o prioritate pentru Romania

Seful MADR sustine ca pe langa acordarea subventiilor la timp, reabilitarea sistemului de irigatii reprezinta o prioritate pentru agricultura romaneasca. Astfel, ministrul isi propune ca pana in anul 2020, Romania sa detina cel putin doua milioane de hectare irigabile.

„Alaturi de plata subventiilor la timp, ca prim obiectiv, acest obiectiv de punere in functiune a sistemului de irigatii, ocupa un rol central. Spuneam ca se vor mai acorda sume importante, pentru ca noi, prin programul acesta de reabilitare a sistemului de irigatii, ne-am propus sa folosim un miliard aproape 100 de milioane euro, bani care s-au prevazut in buget, evident secvential, pentru fiecare an in parte, in asa fel incat, in anul 2020, sa ajungem la cele doua milioane hectare irigabile”, a mai adaugat Daea.

Sursele de finantare ale acestui proiect

Ministrul a mai spus ca statul va asigura din fonduri proprii bugetul necesar construirii statiilor de pompare si a canalelor de distributie.

„Statul investeste cu banii proprii in infrastructura principala. Asta inseamna statiile de pompare, care iau apa din sursa, si canalele de distributie care duc apa pe camp, pana acolo unde apare prima statie de punere sub presiune. Aceasta deseneaza de la ea incolo unitatea hidraulica aflata in proprietate privata. Statul, prin banii acestia – 1,1 miliarde, pune in functiune statiile de pompare, refac sectiunea de scurgere, imbunatatind, desigur, transportul apei, intelegand aici ca se impermeabilizeaza canalele pe portiunile unde sunt necesare asemenea interventii, in asa fel incat apa care se ia din sursa, pompata pe banii statului, se transporta gratuit pana la statia de punere sub presiune”, mai spune ministrul.

In 2018, MADR a investit in 47 obiective de irigatii, a contabilizat 1,2 milioane ha pregatite pentru irigat, 1 milion ha au fost contractate pentru irigatii (inclusiv contracte sezoniere), 3487 statii de pompare au fost pregatite, din care 336 in functiune, au fost repuse in functiune 470 statii de desecare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE