Ministrul Daea, noutati despre Planul National de Irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Obiectivul de investitii face parte din Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii. Alaturi de ministrul Daea au participat la actiune directorul general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Florin Barbu, precum si autoritatile locale si fermieri din judetul Iasi.

Cu aceasta ocazie, ministrul a declarat: „La anumite obiective de investitii lucrarile sunt avansate, termenele de punere in functiune vor fi respectate, iar in unele cazuri vor fi incheiate lucrarile, sau chiar mai devreme.

Pentru aceasta lucrare se prefigureaza ca termenul de punere in functiune sa fie respectat, vorbim in acest caz de 1 ianuarie 2020. Este un lucru formidabil si la nivelul tarii suntem peste tot in actiune. Guvernul Romaniei a aprobat in urma cu doua saptamani un act normativ prin care vom prelua Canalul Siret Baragan de la Ministerul Apelor si Padurilor.

Va fi introdus in reproiectare pentru ca sunt necesare unele modificari fata de gandirea tehnica initiala, in asa fel incat anul acesta sa putem face toate documentatiile, iar de anul viitor sa ne apucam efectiv de lucrari la canalul acesta magistral, extraordinar de important”.

In cadrul Statiei de baza SPA Solonet se vor efectua urmatoarele lucrari de reabilitare: inlocuirea a 12 agregate de pompare, refacerea consolidarii de mal de la priza de apa, inlocuirea conductelor de aspiratie si a celei de refulare, inlocuirea echipamentelor, a instalatiilor hidromecanice si a instalatiilor auxiliare.

Vor fi inlocuite, de asemenea instalatiile electrice (sistem de bare si tablou) de la posturile de transformare si a tablourilor generale de distributie din statie. Statia de repompare SRP 1 va beneficia de urmatoarele imbunatatiri: inlocuirea a 4 agregate de pompare, a echipamentelor si instalatiilor hidromecanice (conducte metalice, vane, clapeti, compensatori, alte confectii metalice si armaturile necesare), precum si inlocuirea conductelor de aspiratie si refulare, refacerea instalatiilor de distributie. De asemenea, va fi reabilitata si cladirea statiei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a adaugat ca pana in anul 2020 vor fi amenajate pentru a fi irigate doua milioane de hectare, conform Programului de Guvernare. In prezent sunt 40 de santiere de amenajare a sistemelor de irigatii, ministrul adaugand ca doreste sa mai infiinteze alte 30: ”Vom ajunge la 70 de santiere in sistemul de irigatii in toata tara, acolo unde au fost sisteme de irigatii iar acum sunt intr-o anumita stare de degradare si nu mai au posibilitatea folosirii cu randament convenabil. (…)

Dam si apa gratuit, in asa fel incat sa putem ajunge cu acest factor de vegetatie la radacina plantelor si sa obtinem productii pe care Romania le spera, fermierii lucreaza pentru ele, iar Guvernul acorda sume importante”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE