Petre Daea, despre Planul National de Irigatii si canalul Siret-Baragan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Daea a declarat in cadrul unei conferinte ca planul national de irigatii nu cuprinde si canalul Siret-Baragan, pentru ca finalizarea lui ar necesita un buget de 5,5 miliarde de euro. Totusi, seful MADR spune ca ideea nu a fost inca abandonata, scrie Agerpres.

,,Acest Canal Siret-Baragan este deosebit de importat pentru tara. Nu este abandonat ca idee. Cautam solutii si in curand o sa vedeti primele cantitati de apa care vor intra pe culturile din zona cu apa din acest canal. (…) aceasta investitie care costa din datele pe care le am in jur de 5,5 miliarde de euro ca sa fie finalizata. Se are in vedere, se judeca, se analizeaza la nivelul nostru sa vedem cum putem valorifica acest sistem. Nu este in planul de guvernare, dar nu este abandonat”, a declarat ministrul Daea.

Planul National de Irigatii cuprinde 97 de sisteme

Ministrul a mai adaugat ca planul national de irigatii cuprinde 97 de sisteme, prin care se vor realiza doua milioane de hectare de teren irigabile.

,,Este un obiectiv propus si pe care il vom realiza. Am pornit la drum cu reamenajarea celor 40 de sisteme, pentru ca am socotit sa prindem etapele ca sa se poata finaliza si sa functioneze in teren. Am luat aceste 40 de sisteme pentru ca aveam structurile facute ale asociatiilor utilizatorilor de apa. Conceptul unitar de abordare ne obliga sa facem cu banii statului – s-a alocat un miliard de euro pana in 2020 – tot ce inseamna statie de pompare cu statie de aductiune, totul sa fie functional’’, explica Daea.

In a doua etapa a programului se vor reabilita 37 de amenajari

Conform ministrului, in a doua etapa a programului national de irigatii urmeaza sa se reabiliteze inca 37 de amenajari, care in present se afla in process de constituire a unor organizatii ale utilizatorilor de apa.

,,Trebuie sa ducem la bun sfarsit programul de irigatii, sa reabilitam sistemul principal, sa construim sistemul secundar si sa dotam cu instalatii de irigat. Insa eu nu sunt un orb al timpului si ma fac ca nu vad ca astazi dau drumul la apa gratuit pe canale cu banii statului, iar fermieri in stanga dreapta asteapta sa le irigam si culturile’’, considera ministrul.

Conform datelor furnizate de MADR, in anul 2018 se vor aloca 26,5 milioane de euro care vor fi folositi pentru refacerea sistemului national de irigatii. De asemenea, fonduri pentru infiintarea de sisteme destinate irigarii pot fi accesate si prin masura 4.3 din PNDR 2014 – 2020, in valoare totala de 435 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE