Petre Daea: fermierii primesc apa gratuita pentru irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anuntat ca fermierii vor primi si anul acesta apa pentru irigatii in mod gratuit, precizand ca apa a fost deja adaugata pe canale cu o luna mai devreme decat anul trecut. Pana in prezent au fost irigate aproximativ 26.000 hectare de teren agricol, noteaza Agerpres.

,,In prezent avem programul de sustine gratuita sau de pompare fara sa plateasca ceva fermierul, cu alte cuvinte ducem apa gratuit la statii de punere sub presiune. Este pentru prima data in Romania cand a trebuit sa dam apa pe data 14 aprilie. (…) Acum avem puse in functiune toate statiile unde fermierii au solicitat apa, iar pana la aceasta data sunt peste o mie de kilometri de canal plin cu apa si se iriga. Avem irigate pana acum 26.000 de hectare. Anul trecut am inceput pe 15 mai sa introducem apa pe canale, iar anul acesta pe 14 aprilie’’, a declarat ministrul Daea.

Seful MADR a mai vorbit si despre zonele in care apa a fost in exces si a precizat ca s-au utilizat 380 de agregate ale ANIF pentru eliminarea apei.

,,Unele lucreaza si acum pentru eliminarea apei in exces de pe culturile agricole. Paradoxal, astazi, in Romania, se lucreaza si cu pompe la irigat si cu agregate de pompare la desecari. In camp, in general in partea de sud a tarii, sunt si acum balti in anumite locuri, iar la cativa pasi, nu metri, plantele sufera din cauza apei’’, explica ministrul.

Daea: ,,Este un santier Romania in irigatii’’

Dupa spusele ministrului, suprafata contractata la irigat din tara noastra aproape s-a triplat intr-un singur an, si daca in 2016 doar 346.000 ha de teren beneficiau de sisteme de irigare, un an mai tarziu aceasta suprafata ar fi depasit 825.000 hectare.

,,Suntem pregatiti in acest an sa dam apa, iar sistemul sa functioneze pentru 1,2 milioane hectare. Sunt 27 de sisteme, iar acestea nu au functionat in ultimii 20 de ani. Vor functiona toate in acest an. (…) Este un santier Romania in irigatii. O prima satisfactie, dupa foarte multi ani, este ca anul acesta vom iriga din Canalul Siret-Baragan. Va vom chema la timp si va vom arata ce am putut face”, a mai spus Daea.

Fonduri europene de 435 milioane euro pentru construirea de sisteme de irigatii

Ministrul a mai dezvaluit ca in paralel se lucreaza si la partea de investitii in sistemele secundare de irigatii, anuntand ca prin masura 4.3 ,,Infrastructura de irigatii’’, fermierii au la dispozitie 435 milioane de euro pentru construirea de sisteme de irigatii.

Conform datelor MADR, si din bugetul national se vor aloca 26,5 milioane de euro pentru refacerea si reconstructia sistemului national de irigatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE