Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat recent ca suprafata contractata pentru irigatii a ajuns in acest an la 666.629 hectare, in crestere de aproape 6 ori fata de anul trecut.

„In acest an, suprafata contractata pentru irigatii a ajuns la 666.629 hectare, de aproape sase ori mai mare decat anul trecut si au fost realizate udari pe 268.000 de hectare, in general la culturile care sunt inca in vegetatie, dar si la culturile duble. La ora actuala sunt in functiune 94 de statii de pompare si de repompare, 261 de statii de punere sub presiune, dar si motopompe independente pe canale in jur de 258″, a precizat ministrul Daea, pentru Agerpres.

Potrivit lui Petre Daea, au fost alimentate cu apa in acest an aproape 1.700 de kilometri de canale de irigatii, la nivel national, apa fiind pusa gratuit la dispozitia fermierilor.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are ca obiectiv realizarea, pana in 2020, a unor sisteme de irigatii care sa acopere o suprafata agricola de doua milioane de hectare.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat recent versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice”, componenta pentru infrastructura de irigatii, finantata prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).

Sprijinul public pentru investitiile finantate prin aceasta submasura este 100% nerambursabil si nu va depasi 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA – Statii de pompare a apei, SRP – Statii de repompare).