Perioada de depunere a cererilor unice de plata pentru anul 2018 a ajuns la final iar APIA va centraliza in curand documentele, pentru a stabili se suma ii revine fiecarui fermier in parte, in functie de suprafata si de masura prin care a accesat sprijinul.
Conform APIA, la Centrele Judetene/Locale ale institutiei au fost depuse 775.749 Cereri Unice de Plata pentru o suprafata totala de 6.536.635,90 hectare, relateaza Agerpres.
„Fermierii depun o singura cerere unica de plata, chiar daca detin suprafete de teren in localitati sau judete diferite”, se precizeaza intr-un comunicat al APIA.
Sursele de finantare ale fondurilor distribuite prin APIA
Cea mai mare parte a fondurilor oferite de APIA fermierilor provin din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR). Totusi, o parte insemnata din aceste fonduri este finantata din bugetul de stat.
S-a aprobat Ghidul Solicitantului pentru Masura 14 – ,,Bunastarea Animalelor”
APIA precizeaza ca prin ultimul Ordin emis de MADR au fost aprobate ghidurile solicitantului pentru Masura 14 – „Bunastarea Animalelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, pachetul a) Plati in favoarea bunastarii porcinelor si pachetul b) Plati in favoarea bunastarii pasarilor dar si cererile de plata aferente acestor submasuri.
Pot beneficia de aceasta masura toate exploatatiile agricole autorizate sanitar-veterinar care isi asuma angajamente privind bunastarea animalelor, pe o perioada stabilita de comun acord. Mecanismul acestei masuri consta in acordarea de plati, beneficiarilor care sufera pierderi de venit si care inregistreaza costuri suplimentare pentru mentinerea bunastarii animalelor. Plata este anuala si se acorda pe unitate vita mare (UVM).
„Mentionam ca sprijinul este acordat in cadrul acestei masuri in urma incheierii pe o perioada de 1 an a unor angajamente voluntare in favoarea bunastarii animelelor”, se mai arata in document.