Cum planuieste ministrul Daea sa reduca vanzarea terenurilor agricole catre straini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a prezentat o solutie prin care sa reglementeze vanzarea terenurilor agricole romanesti catre straini si a precizat ca vor fi stabilite anumite categorii de preemptori, pentru ca intreg procesul sa aiba ,,o logica de interes statal’’, noteaza Agerpres.

Intrebat daca exista vreo initiativa legislativa prin care sa se reduca vanzarea de terenuri catre straini Petre Daea a explicat ca facilitatile oferite tinerilor fermieri ar trebui sa-i motiveze pe acestia sa achizitioneze cat mai mult teren.

,,Am introdus initiative legislative in Parlament, in asa fel incat lucrarile sa capete consistenta privind interesul pe care il avem in acest domeniu. Si avem legea in Parlament, care vizeaza facilitati pentru tineri, care trebuie sa devina maine fermieri ai tarii, pentru ca nu poti sa fii fermier fara teren. (…) Este un mecanism pus in miscare anul trecut, s-a folosit de acest mecanism o parte din doritorii a cumpara teren in Romania si a face treaba. In alta ordine de idei, suntem preocupati sa cream exploatatii in tara, acele exploatatii necesare pentru realizarea unor randamente sporite, in asa fel incat costurile de productie sa fie sustinute prin castigul pe care il pot obtine realizand productii mari si o valorificare la timp si la preturi convenabile pentru fiecare fermier”, a declarat Daea.

Primii beneficiari, persoanele care au folosit in arenda terenurile

Ministrul Daea a mai explicat ca in ceea ce priveste succesiunea preemptorilor, primii beneficiari vor fi cei care au avut terenul respectiv in arenda, urmati de tinerii fermieri si de Agetia Domeniilor Statului.

,,Legile pe care trebuie sa le dam in Romania sunt in primul rand pentru romani, creand mecanisme juridice in asa fel incat sa facilitam drumul spre cumparare a terenurilor pe care le doresc romanii nostri. Am pus, de pilda, o serie intreaga de precizari in asa fel incat etapele acelea de preemptiune, categoriile de preemptori sa aiba o logica de interes statal. In momentul in care incepe vanzarea unui teren, primul care trebuie sa beneficieze, sa fie in pozitia de prim beneficiar al unei asemenea oferte, in conditiile in care doreste, este cel care il are in arenda, in asa fel incat sa nu rupem exploatatiile pe care le-am facut’’, spune ministrul.

Seful MADR a precizat ca in cazul in care tinerii sau fermierii care au arendat fermierii nu doresc sa achizitioneze terenul, statul sa intervina si sa achizitioneze acel teren, prin Agentia Domeniilor Statului.

,,Apoi, tanarul, si am introdus, evident, in joc si Agentia Domeniilor Statului, in asa fel incat statul, in conditiile in care preemptorii – cei din familie, cei care arendeaza, tinerii – nu doresc sa cumpere terenurile respective, statul sa intervina sa cumpere aceste suprafete, ca apoi, printr-o politica statala, in functie de vointa politica care exista, sa putem da acele terenuri acolo unde interesul statului pentru binele tarii se indreapta”, a mai explicat Petre Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE