Peste 30% din terenul agricol romanesc, detinut de straini. Statul ia masuri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unui proiect de lege depus in Parlament, orice persoana fizica sau juridica ar fi obligata sa pastreze terenul agricol pentru 15 ani de la cumparare, iar in cazul in care aceasta doreste sa il vanda, singurul cumparator va putea fi statul. Aceasta propunere vine in contextul in care peste 30% din terenul agricol romanesc este detinut de straini, relateaza Digi24.

Conform datelor Eurostat, peste o treime din cele 10 hectare de teren existente in Romania sunt detinute de straini. Cele mai insemnate suprafete au fost cumparate de italieni si de germani. Acestia au fost atrasi de faptul ca in Romania se gaseste cel mai ieftin teren agricol din Uniunea Europeana.

Sprijin pentru tinerii care vor sa investeasca in agricultura

In conditiile in care peste jumatate din fermierii romani au varsta de peste 60 de ani, statul incearca sa incurajeze tot mai multi tineri si sa le faciliteze accesul in sectorul agricol. Astfel, o propunere legislativa le-ar da drept de preemptiune persoanelor in varsta de pana la 40 de ani asupra unui teren agricol scos la vanzare.

Totusi, fermierii nu sunt pe deplin de acord cu astfel de reglementari, considerandu-le aproape imposibil de implementat. „Fermierii romani sunt si potentiali vanzatori, e foarte dificil sa modifici astfel incat sa iti afecteze doar calitatea de cumparator, dar si pe cea de vanzator”, spune Dragos Costin Telehut, fermier din Ialomita.

Cadastrul, o alta problema in agricultura romaneasca

Cu toate ca din 2020, subventiile vor fi acordate doar pentru terenurile cadastrate, nici macar jumatate din terenul agricol din tara nu este inca intabulat. Operatiunea de cadastrare se impune si pentru terenurile care sunt scoase la vanzare.

„De exemplu in Moldova, vale, panta, platou, in Ardeal se lucreaza pe bucatele. La noi in Baragan suprafetele sunt putin mai mari, sunt localitati care nu au planuri parcelate, o interventie pe legea vanzarii terenurilor si chiar o eventuala lege a comasarii mai poate fi facuta dupa ce vom sti cat teren avem, pentru ca acum nu stim exact”, adauga Dragos Costin Telehut.

Pana si ministrul Daea a recunoscut ca operatiunea de cadastrare este una foare complicata, spunand ca au fost alocate peste 400 de milioane de euro pentru sustinerea acestei proceduri.

„Cadastru este o operatiune grea, sunt multi bani alocati, prin POR, de la UE, sunt si de la bugetul stat, peste 400 milioane de euro. Undeva in jur de 4 milioane de hectare sunt cadastrate”, afirma Petre Daea, ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE