lemn de foc

Romsilva: se scumpeste lemnul de foc. Care sunt cauzele

Facebook
Twitter

Conform unui comunicat emis de Romsilva, pretul lemnului de foc s-ar putea scumpi semnificativ in acest an. Motivul invocat de autoritate are legatura cu scaderea volumului de masa lemnoasa pus pe piata, fenomen ce va genera o cerere crescuta pentru materialul lemnos si implicit o majorare a preturilor, noteaza Mediafax.

,,Regia Nationala a Padurilor – Romsilva – apreciaza ca, in lipsa unor masuri legislative imediate, in padurile proprietate publica a statului ar putea ramane neexploatati, pana la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru incalzirea populatiei si a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scaderea volumului de masa lemnoasa pus pe piata, pot interveni majorari de preturi, datorita cererii mari si a ofertei scazute”, se arata in comunicatul Regiei.

Regia va trebui sa se ocupe de ingrijirea padurilor

Un alt motiv pentru scumpirea lemnelor de foc vandute de Romsilva este si aplicarea articolului 59 din Codul Silvic, prin care Regiei ii este impus sa efectueze lucrarile silvice de ingrijire a padurilor.

,,Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piata din padurile proprietate publica a statului, administrate de Romsilva, a scazut in primele patru luni ale anului cu 150.000 de metri cubi fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitatii publice firmelor atestate in exploatari forestiere a scazut cu 22%’’, se mai precizeaza in comunicat.

Romsilva, contracte de lucrari silvice pentru 2,5 milioane metri cubi de lemn

In comunicatul emis de autoritate se mai precizeaza ca s-au organizat proceduri de achizitie publica pentru prestari de servicii pentru lucrari silvice din care ar rezulta un volum de 2,5 milioane metri cubi. Pana in prezent, s-au incheiat contracte privind exploatarea a peste 1,2 milioane metri cubi de lemn, insuficient pentru a acoperii cererea pietei.

,,Romsilva considera ca nu poate efectua toate aceste lucrari in timp util si aceasta intarziere va avea drept consecinta deprecierea lemnului, degradarea padurilor si afectarea biodiversitatii din paduri. Drept solutie, autoritatea propune ,,o masura urgenta in sensul renuntarii la obligativitatea efectuarii lucrarilor silvice doar prin forte proprii sau prin prestari silvice care ar putea preintampina aceste posibile riscuri”.

In prezent, Romsilva administreaza 3,14 milioane hectare de padure proprietate publica a statului, adica 48% din fondul forestier national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE