Tuica Zetea, traditia care a trecut granitele Romaniei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre bauturile alcoolice specifice tarii noastre, tuica, a devenit cunoscuta pe plan european, cat si global, gratie unii brand importand de la noi: Zetea.

Acest lucru i se datoreaza in mare parte lui Silviu Zetea, un palincar din zona Somesului, care a mostenit din tata in fiu metoda de producere a bauturilor naturale distilate din fructe, in cazane traditionale cu foc direct, scrie publicatia Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Avand in spate un secol de traditie si o legenda a fabricarii tuicii, Silviu Zetea a reusit, prin modul de promovare – care tine cont de calitatea continutului, aspect si felul in care a dat valoare numelui – sa pozitioneze produsul traditional acolo unde ii este locul, adica in cea mai inalta ierarhie a bauturilor distilate.

Produsele marca Zetea sunt atestate ca traditionale si recunoscute de Uniunea Europeana.

Instalatiile ce dateaza de peste sapte decenii, eticheta sticlei ce poarta numele producatorului – fiecare produs fiind promovat sub propria semnatura – sunt doar cateva dintre detaliile importante care atrag increderea consumatorilor si nu pun la indoiala autenticitatea si valoarea produsului.

„Daca arati istoria, capeti incredere in ochii consumatorului. Avem instalatii, mai exact o serpentina si un cazan care dateaza de peste 70 de ani, ceea ce arata ca nu este un produs facut de ieri pe azi, ci un produs cu o istorie indelungata si cu o responsabilitate majora, atata timp cat pe acesta este pus numele propriu si fotografia parintelui, deoarece iti respecti originile si nu in ultimul rand semnatura“, spune Silviu Zetea.

Desi in familia Zetea se producea tuica de aproape un secol, momentul in care s-a luat decizia de a porni pe un drum nou a fost in anul 1990. Imediat dupa revolutie, Silviu Zetea si-a deschis o mica intreprindere, urmand mai apoi o serie de transformari.

Un lucru foarte important in mestesugul crearii tuicii este materialul din care sunt construite cazanele, material care trebuie sa treaca printr-o serie de analize chimice si cromatografice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE