AFIR: fonduri europene pentru tinerii fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii cu varsta de pana la 40 de ani care doresc sa-si infinteze propria exploatatie agricola prin fonduri europene, o pot face accesand sprijinul aferent Submasurii 6.1, ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Aceasta submasura urmareste sa sprijine instalarea pentru prima data a tinerilor fermieri, ca sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole, cresterea numarului de tineri fermieri care incep pentru prima data o activitate agricola ca sefi/ manageri de exploatatie dar si incurajarea tinerilor si a familiilor din mediul rural de a se stabili in mediul rural.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru accesarea submasurii

Solicitanti eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura sunt:

– Tanarul fermier in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole;

– Persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

De asemenea, exploatatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– Exploatatia are o dimensiune economica cuprinsa intre 12.000 – 50.000 SO;

– Exploatatia este inregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mica;

– Exploatatia este inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul agricol si/ sau in Registrul exploatatiilor – ANSVSA.

Indiferent de forma de organizare, solicitantii trebuie  sa  respecte  incadrarea in  categoria  microintreprinderi sau intreprinderi mici:

– microintreprinderi –  care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;

– intreprinderi mici – care au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei.

Care este valoarea sprijinului

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de:

– 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 S.O. si 50.000 SO

– 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 SO

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub forma de suma forfetara in doua transe, astfel:

– 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare;

– 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei* ani (*cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului  de finantare.

Acordarea sprijinului va fi proportionala cu gradul de indeplinire a Planului de afaceri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE