AFIR: fonduri europene de peste 62 de milioane de euro pentru fermele mici si tinerii fermieri. Masurile pot fi accesate incepand cu 1 august

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta lansarea sesiunilor de primire a solicitarilor de finantare pentru tinerii fermieri si pentru dezvoltarea fermelor mici prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, incepand de la 1 august 2018.

Fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an prin submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si 6.3 Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” sunt in valoare de 62,5 milioane de euro, iar intervalul de primire a cererilor de finantare este cuprins intre 1 august 2018, ora 9:00 si 31 decembrie 2018, ora 16:00.

Tinerii fermieri si fermele mici sunt doi piloni importanti care pot sustine dezvoltarea durabila a mediului rural romanesc. Avand in vedere ca nevoia de fonduri europene este mult mai mare decat alocarea pe care o avem la dispozitie, am stabilit impreuna cu Autoritatea de Management pentru PNDR praguri de calitate lunare, astfel incat sa putem finanta cele mai bune proiecte. Dorim sa prioritizam acele planuri de afaceri care au sanse mari sa se materializeze in investitii ce se pot dezvolta pe termen lung. Asa cum am afirmat si cu alte ocazii, lansam in acest an ultimele apeluri de primire a proiectelor pentru tinerii fermieri si le recomand tuturor solicitantilor sa completeze cu atentie cererile de finantare si, ulterior, sa respecte cu strictete planul de afaceri pentru care au primit finantarea PNDR”, a precizat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Alocarea financiara disponibila tinerilor fermieri in sesiunea 2018, prin sM 6.1, este de 11 milioane de euro. Primul prag de calitate lunar (aferent perioadei 1 – 31 august 2018) este de 90 de puncte si scade treptat pana la pragul minim de depunere de 25 de puncte, in intervalul 1 – 31 decembrie 2018, cu incadrare in alocarea bugetara.

Fondurile alocate in sesiunea 2018 prin sM 6.3 pentru investitii in dezvoltarea fermelor mici sunt in valoare de 51,5 milioane de euro, din care 3,71 milioane de euro sunt disponibili solicitantilor din teritoriul ITI – Delta Dunarii. Pragul de calitate pentru prima etapa lunara (1 – 31 august 2018) este de 55 de puncte si scade pana la pragul minim de 15 puncte, in perioada 1 – 31 decembrie 2018.

Intocmirea cererilor de finantarea se realizeaza conform Ghidului solicitantului si a anexelor aferente acestuia, disponibile gratuit pe www.afir.info, la sectiunea „Investitii PNDR” iar depunerea documentatiei se realizeaza on-line, pe pagina oficiala de internet a Agentiei. Depunerea cererilor de finantare se poate opri inainte de termenul limita (31 decembrie 2018, ora 16:00), daca valoarea publica totala a proiectelor depuse (care au un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate) atinge plafonul de 200% din alocarea sesiunii. In primele 5 zile calendaristice ale etapelor de depunere nu se aplica aceasta prevedere si sesiunea ramane deschisa chiar daca suma alocata a fost epuizata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE