Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a organizat joi, 26 iulie 2018, o intalnire de lucru pentru analiza celor mai importante aspecte care tin de implementarea proiectelor finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.
La evenimentul organizat la sediul Institutiei Prefectului din judetul Iasi de catre Centrul Regional 1 Nord-Est, au participat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, prefectul judetului Iasi, Marian Serbescu, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, precum si presedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural, Alina Mihaela Toma.
La intalnire au fost prezenti beneficiari ai Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), solicitanti de fonduri europene, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai societatilor de consultanta, precum si ai antreprenorilor care asigura executia lucrarilor de constructii.
„Este important sa avem sprijinul dumneavoastra la momentul cand vom demara realizarea Planului National Strategic dupa 2020. Suntem deja la jumatatea celui de-al doilea exercitiu financiar si consider ca suntem intr-un moment in care putem utiliza eficient experienta acumulata, atat din punct de vedere al Agentiei, cat si al beneficiarilor. De asemenea, cred ca tine de noi sa construim un Plan Strategic al Romaniei care sa corespunda foarte bine nevoilor din mediul rural pentru ca solicitarile de finantare sunt extrem de mari. Numai la nivelul regiunii nord-est, avem solicitari de finantare de 980 milioane de euro, din care am putut contracta, din pacate, doar 500 de milioane de euro. Asadar, rezulta un deficit de finantare de peste 400 de milioane de euro. Din acest motiv, fac apel public la toti factorii decidenti de la nivel regional sa faca demersurile necesare, astfel incat europarlamentarii din regiunea dumneavoastra sa se opuna diminuarii plafonului PAC si fondurilor europene pentru dezvoltare rurala.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
Subiectele abordate in timpul intalnirii au vizat lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru anul 2018, problemele intampinate in anii anteriori de catre beneficiarii publici si privati in derularea proiectelor finantate prin intermediul submasurilor din cadrul PNDR 2020, dar si posibile solutii pe care AFIR sa le implementeze la nivelul procedurilor interne de lucru. Directorul general al Agentiei a raspuns punctual tuturor problemelor pe care beneficiarii le-au intalnit in implementarea proiectelor, legate de achizitiile publice, dar si de proiectele selectate si nefinantate pentru care se doreste trecerea pe procedura de tranzitie in viitorul exercitiu financiar, daca regulamentele europene vor permite acest demers.