Inca o tara importanta decide sa nu mai importe carne din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Avand in vedere pesta porcina africana si suspiciunile ca aceasta s-ar fi extins si in Uniunea Europeana, Rusia a decis sa sisteze importul de carne de porc provenita din Romania, relateaza Agerpres.

“Decizia a fost luata din cauza inrautatirii situatiei epizootice cu privire la pesta porcina africana si a dovezilor privind extinderea epidemiei in Uniunea Europeana. In special, potrivit International Epizootic Bureau, un nou focar a fost inregistrat in randul porcilor mistreti din zona Satu Mare din Romania”, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Sanitar Veterinare din Rusia.

Autoritatea rusa introdusese niste restrictii similar inca de la inceputul lunii mai, cand a decis ca Rusia nu va mai cumpara carne de porc sau porci vii din Ungaria, pe fondul unei mici epidemii de pesta izbucnita intr-o regiune din nordul tarii.

Pesta africana, inofensiva pentru oameni

Conform studiilor de specialitate, virusul pestei porcine este inofensiv pentru oameni si pentru oricare alt animal. Totusi, boala este fatala pentru porci, si le va provoca acestora decesul in cel mult 10 zile de la infestare, in aproape toate cazurile.

Pesta porcina in Romania

La inceputul acestui an, reprezentantii centrului de combatere a bolilor au descoperit un focar de pesta porcina africana in localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de granita Romaniei cu Ungaria si cu Ucraina. Doua luni mai tarziu, reprezentantii CLCB Satu-Mare au instituit masuri speciale de protectie pe raza mai multor localitati dupa depistarea unui nou caz de pesta porcina, de data aceasta in localitatea Bercu Nou.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE