AFIR: fonduri europene de 100.000 euro pentru tinerii fermieri. Institutia ia in calcul sa simplifice modalitatea de acordare a sprijinului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, a participat luni, 23 iulie 2018, la lucrarile sesiunii extraordinare a Adunarii generale a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), eveniment organizat in perioada 22 – 27 iulie 2018, la Centrul International de Conferinte Neptun.

La aceasta actiune, alaturi de Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, a participat si Alina Mihaela Toma, presedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

„Suntem datori ca din tot ceea ce supuneti atentiei aici sa invatam pentru exercitiul financiar viitor si sper sa avem suficienta gandire strategica sa ne scriem singuri Programul viitor, acel Plan National Strategic care se va aplica post 2020. Satul romanesc are nevoie de o finantare integrala, nu trebuie sa existe comune care au 13 proiecte si comune care nu au niciun proiect. Daca stabilim niste conditii minime de trai in mediul rural, astfel incat sa aducem tinerii inapoi la tara, atunci trebuie sa le oferim anumite conditii: sa aiba acces la apa, la canalizare, la drumuri, la educatie, la cultura, la sport. In caz contrar nu vom reusi niciodata sa-i aducem inapoi. Daca in exercitiul financiar viitor vom avea sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri de aproximativ 100.000 de euro, trebuie sa ne asiguram ca acele fonduri vor fi folosite pentru instalarea tanarului respectiv, pentru dezvoltarea lui in comuna, pentru dezvoltarea unei afaceri din care sa-si permita sa intretina o familie.”, a precizat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Directorul AFIR: „sa simplificam accesarea fondurilor europene si derularea proiectelor finantate„

De asemenea, Directorul general al Agentiei, Adrian Chesnoiu, a raspuns tuturor intrebarilor reprezentantilor autoritatilor locale aflati la eveniment. Printre problemele ridicate de catre primari se numara: derularea greoaie a procedurilor de achizitii publice, modificarea punctajului pentru investitii in infrastructura de acces din mediul rural, precum si posibilitatea de depunere a proiectelor de utilitate publica la Oficiile judetene ale AFIR, in loc de Centrele Regionale unde se depun in prezent, pentru a economisi timp.

 „O preocupare permanenta la nivelul AFIR este sa simplificam accesarea fondurilor europene si derularea proiectelor finantate, sa mutam pe cat posibil povara administrativa de la beneficiar la Agentie. In acest moment, Agentia a finalizat un prim modul de aplicare a semnaturii electronice pe tot ceea ce inseamna documentatie interna si, in scurt timp, trebuie sa semnam contractul pentru aplicarea semnaturii electronice pe toata documentatia. Nu va mai exista vreun document pe care sa-l aduceti la Centrul Regional sau la Oficiul Judetean, fie ca vorbim de etapa de evaluare, fie de cea de plata. Vom stabili ulterior daca se va face conformitate pe anumite documente, dar ca principiu general documentele vor fi incarcate online cu aplicarea semnaturii electronice.”, a mentionat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE