Romania exporta tot mai putin material lemnos. Care este cauza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform Institutului National de Statistica (INS), Romania a exportat in primele patru luni din 2018, lemn si pluta in valoare de 181,9 milioane de euro, cu 8,6% mai putin decat in aceeasi perioada din anul trecut, noteaza Agerpres.

In ceea ce priveste importurile de lemn si pluta, acestea s-au cifrat la 97,4% milioane de euro, cu 36,9% mai mult decat in primele patru luni din 2017. Astfel, acest segment a inregistrat un excedent de 84,5 milioane de euro.

In primele patru luni din 2018 exporturile FOB au insumat peste 22,221 miliarde euro si au crescut cu 9,7% comparativ cu perioada similara din 2017, iar importurile CIF au insumat 25,951 miliarde euro, fiind cu 10% mai mari.

Reducerea exporturilor de lemn, o veste buna pentru padurile din Romania

In conditiile in care tara noastra se confrunta cu defrisari accelerate (uneori ilegale), reducerea exporturilor de material lemnos ar putea fi o consecinta a numeroaselor campanii de informare si de condamnare a defrisarilor, initiate de diferite organizatii non-profit.

In urma cu cateva zile, organizatia americana EIA publica un raport intitulat „Jaful padurilor din Romania”, in care aducea in atentia publicului mai multe cazuri de taieri ilegale de lemne, intreprinse chiar si in anumite Parcuri Nationale.

„Carpatii Romaniei adaposteau odinioara cea mai mare parte din padurile primare ramase din Europa, prezentand cele mai mari populatii de ursi, lupi si rasi de pe continent. Estimarile recente indica faptul ca doua treimi din aceste paduri au fost pierdute numai in ultimul deceniu. Daca in 2005 erau 300.000 de hectare de paduri virgine, in 2018 mai sunt doar 100.000 de hectare”, declara David Gehl, coordonator pentru Eurasia in cadrul EIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE