Situatie ingrijoratoare pe piata de material lemnos: lemnul romanesc, mai scump decat cel adus din import

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Modificarile legislative dar si scumpirile excesive au cauzat un dereglaj ingrijorator pe piata lemnului din tara noastra iar in 2017, Romania a devenit pentru prima oara in istorie un importator net de busteni, noteaza Agerpres.

La licitatia anuala organizata de Romsilva, masa lemnoasa a fost adjudecata la preturi cu 43% mai mari fata de pretul de pornire. ,,Pretul mediu de pornire a fost de 180,26 lei pe metru cub, iar pretul mediu de adjudecare a fost cu 43% mai mare, adica 258,75 lei pe metru cub. In medie, metrul cub de rasinoase a fost adjudecat cu 317,05 lei, metrul cub de fag cu 238,5 lei, iar metrul cub de stejar cu 388,06 lei, cresterile de preturi, in urma licitatiilor publice, fiind de 52% la rasinoase, 43% la stejar si 41% la fag”, au declarat reprezentantii Romsilva.

Pentru anul acesta, Romsilva planuieste sa recolteze 9,98 milioane metri cubi, pentru a face fata cererii tot mai intense de material lemnos. Regia Nationala a Padurilor administreaza in prezent 3,14 milioane hectare de paduri, adica 47% din totalul fondului forestier national.

Modificarea Codului Silvic a produs un dezastru pe piata materialului lemnos

Scumpirile lemnului s-au dovedit extrem de profitabile pentru Romsilva si proprietarii de paduri, insa procesatorii, producatorii de mobila si alti operatori din industria lemnului au inregistrat pierderi semnificative.

,,Efectul modificarii Codului Silvic in iunie 2017 este o adevarata criza economica in industria lemnului si agravarea crizei lemnului de foc. La licitatiile principale organizate de catre Romsilva pentru productia anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30%, cresterile de preturi rezultate din licitatii sunt dezastruoase: se ajunge la 317 lei/mc pret mediu de adjudecare la rasinoase si la 258 de lei/mc pret mediu national’’, declara reprezentantii unei asociatii din industria lemnului.

Pretul materialului lemnos va inregistra cresteri de pana la 400%

Aceeasi asociatie declara ca modificarile legislative au contribuit cel mai mult la aceasta situatie si ca accentuarea preturilor la lemn nu se va opri aici, ba va continua pana la cresteri cu 400%. ,,Practic, a fost ignorata de catre autoritati o legitate economica simpla: scaderea ofertei conduce la cresterea preturilor, atat pentru industrie, cat si pentru populatie’’, mai declara reprezentanti ai asociatiei.

Astfel, Romania a devenit un importator net de bustean, tara noastra importand anual 2 milioane metri cubi de lemn si exportand doar 0,3 metri cubi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE