Guvernul ofera bani fermierilor care cultiva rosii in sere sau solarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unei Hotarari de Guvern publicata recent in Monitorul Oficial, fermierii care cultiva rosii in sere si solarii vor beneficia si in 2018 de ajutoare nerambursabile in valoare de maximum 3.000 de euro. Pentru acest an, prin schema de minimis se vor pune la dispozitia fermierilor 183 milioane de lei.

Intreaga suma aferenta ,,Ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate in spatii protejate’’ va fi finantata din bugetul de stat si pentru anul acesta. Ajutorul va fi acordat ca si in anii precedenti, prin intermediul Directiilor Agricole Judetene.

Astfel, fiecare producator de tomate in sere sau solarii va putea beneficia de pana la 3.000 euro pe an, suma ce se va acorda integral, intr-o singura transa. Singura modificare la accesarea acestui sprijin este obligativitatea fermierilor de a specifica in cererea de finantare ce productie de tomate au obtinut pe 1.000 mp.

Beneficiarii eligibili

Fermierii care pot beneficia de pe urma acestui ajutor trebuie sa detina unul din urmatoarele statute:

– Producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale;

– Producatori agricoli persoane fizice care detin atestat de producator;

– Producatori agricoli persoane juridice.

Conditii minime de eligibilitate

Pentru a putea obtine finantarea aferenta sprijinului, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:

– Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1.000 mp, marcata la loc vizibil, cu o placa indicator inscriptionata ,,Program sustinere tomate 2018’’ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;

– Sa obtina o productie de minimum 2 kilograme de tomate/mp si sa faca dovada productiei prin documente justificative privind comercializarea productiei;

– Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primarie in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii;

– Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv si noiembrie-20 decembrie inclusiv.

Cererile de finantare se pot depune la oricare Directie Agricola Judeteana din tara.

Scopul acestui ajutor

Prin acest ajutor de minimis se urmareste obtinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piata europeana precum si o eficienta economica ridicata in realizarea si valorificarea acestora. Prin acest ajutor se mai urmareste si stabilizarea cantitativa/calitativa a productiilor de materii prime dar si echilibrarea balantei veniturilor si cheltuielilor producatorilor agricoli.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE