Primii producatori de rosii romanesti produse prin Programul de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate au livrat deja marfa pe pietele din Romania si hypermarketuri.
Dintre acestia, mentionam un numar de sase fermieri din localitatea Izbiceni, judetul Olt care au scos deja la vanzare primele rosii autohtone in Piata din Pucheni, dar si in marile retele comerciale. Un alt fermier provine din localitatea Nicolae Balcescu, judetul Constanta.
Este vorba despre Andrei Iantoc, administrator al Societatii Serra IVAS SRL. El este primul producator agricol care a depus dosarul pentru primirea sprijinului aferent pentru tomate cultivate in spatii protejate. Andrei Iantoc a cultivat tomate in sera pe o suprafata de 8.600 de metri patrati, obtinand o productie de 30 tone de rosii care au mers spre consumatorii din Romania.
Avand in vedere numarul de beneficiari ai Programului, in perioada urmatoare tomatele produse in sere si solarii vor aparea din ce in ce mai mult pe piata interna, in piete agroalimentare ori hypermarketuri.
Reamintim ca producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona, punand la dispozitie marfuri de calitate si proaspete.
Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
– Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1000 mp, marcata la loc vizibil cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2017“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;
– Sa obtina o productie de minimim 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata;
– Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii;
– Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv, si noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.
Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.