Una dintre cele mai populare culturi in Romania este fara indoiala cea de tomate. In mediul rural, aproape ca nu exista o gospodarie care sa nu aiba macar cateva fire de rosii. Cei care se ocupa de cultivarea lor stiu foarte bine ca procesul de obtinere a semintelor nu e unul foarte usor, mai ales daca vorbim de soiuri vechi de tomate. Pentru a veni in sprijinul celor care cultiva rosii va prezentam doua modalitati de salvare a semintelor.

Taiati fructul copt de-a lungul, pe mijloc, si stoarceti sau scobiti semintele si zeama in care stau acestea, intr-un borcan sau intr-un bol. Nu uitati ca unele soiuri de tomate contin mult mai multe seminte decat altele. Cu toate acestea, dimensiunea fructului nu este un indicator al calitatii semintelor.

Tomatele, odata curatate de seminte, se mai pot folosi pentru consum. In cazul cantitatilor mari de tomate mici, cherry sau de genul coacazelor, poate fi mai usor sa zdrobiti fructul in intregime. Fructele mici se pot pune intr-o punga de plastic ce se poate sigila, pe cat este posibil se scoate aerul, iar continutul este zdrobit cu un facalet.

Apoi pulpa si pielea se indeparteaza spaland continutul printr-o sita de cate ori e nevoie. Este bine sa curatati semintele in intregime si sa indepartati nu numai orice bucati de pulpa, ci si stratul de zeama in care stau (acesta contine un incetinitor de germinare care le impiedica sa se dezvolte). Indepartarea acestei zeme nu numai ca impiedica semintele sa se lipeasca in timp ce se usuca, dar uneori poate si sa impiedice transmiterea anumitor boli prin intermediul semintelor. Puteti sa indepartati zeama de rosii prin metoda fermentarii, potrivit indrumarilor oferite de Asociatia Eco Ruralis.

Metoda de obtinere a semintelor de tomate prin fermentare

Puneti semintele si zeama intr-un bol (daca nu este suficienta, adaugati un volum dublu de apa, nu mai mult, suficient incat semintele sa pluteasca). Acoperiti bolul cu un material textil sau cu un capac care sa permita sa intre aer. Amestecul va incepe sa fermenteze si sa arata urat, dar va produce si un miros neplacut. Trebuie sa il lasati suficient de mult incat sa se descompuna gelul, dar nu mai mult – altfel semintele pot incepe sa germineze. Verificati amestecul zilnic, sa vedeti daca zeama din jurul semintelor a fermentat de tot.

La o temperatura intre 20-25 grade Celsius probabil procesul va dura in jur de 10 zile; la temperaturi mai mici va dura mai mult. Cand procesul este complet, luati cu o lingura resturile si mucegaiul care s-a format deasupra amestecului. Adaugati apa pentru a limpezi semintele, apoi turnati apa, cat de mult puteti, fara sa pierdeti nicio samanta.

Repetati procesul pana cand apa ramane curata, iar semintele pe fundul vasului. Turnati semintele intr-o sita, spalati-le bine cu apa si scoateti sau apasati, sa treaca prin sita, orice ramasita de pulpa. Apoi, lasati-le sa se scurga. Imprastiati-le, intr-un strat subtire, pe o tava sau pe o farfurie si puneti-le intr-un loc cald, aerisit. Risipiti semintele cu mana, in timp ce se usuca, sa spargeti cocoloasele si sa se poata usca uniform.

Pastrati semintele la loc racoros, uscat si protejat de insecte, intr-un plic sau cornet de hartie – pe care veti insemna numele varietatii si data la care ati colectat semintele.

Sfaturi pentru cultivarea tomatelor

Tomatele se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor. Semanatul se realizeaza dupa 20 februarie. Samanta se seamana in randuri distantate la 8-10 cm si la 2-3 cm/rand. La inceputul formarii primelor doua frunze adevarate, dupa 10-15 zile de la rasarire, rasadul se poate repica in pahare de unica folosinta, care au fost umplute, in prealabil, cu pamant si ingrasamant natural. Adancimea de repicat este de 2-2,5 cm.

Plantarea incepe cand in sol sunt temperaturi de 12 grade Celsius, la 10-12 cm. Rasadurile se planteaza pe strat inaltat, plantandu-se cate doua randuri la 60, 70 sau 80 cm, iar intre plante/rand 40 cm sau 50 cm. Adancimea de plantare este pana la prima frunza adevarata.

Nu uitati sa pregatiti tarusi/araci pentru sustinerea tomatelor care nu au crestere determinata, adica au o crestere ampla in inaltime. Tomatele pot creste 2,5 m inaltime sau chiar mai mult. Oferiti plantelor ingrasamant si udati-le de 2-3 ori pe saptamana.

Tot pentru cultivatorii de rosii, precum si de alte legume, StiriAgricole.ro a mai scris un articol dedicat tratamentelor naturale pe care le puteti realiza la aceste culturi.

Share on Facebook