Peste 6.300 de fermieri au depus acte pentru sprijinul financiar pentru tomate

Facebook
Twitter

La data de 04 aprilie 2017, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au fost primite 6.331 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii.

Acestea provin din toate judetele tarii, cele mai multe solicitari fiind din Olt, Giurgiu, Galati, Dolj, Buzau si Teleorman, conform unui comunicat al MADR transmis publicatiei StiriAgricole.ro.

Din cele doua cicluri de productie se estimeaza a se obtine peste 12.000 tone tomate proaspete provenite din spatii protejate, in extrasezon.

Reamintim ca producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona.

Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

– Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1000 mp, marcata la loc vizibil cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2017“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;

– Sa obtina o productie de minimim 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata;

– Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii;

– Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv, si noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.

Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE