Primavara este poate una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului pentru pomicultori, asta deoarece in acest moment trebuie realizate taierile de fructificare. Daca vorbim de mar, aceasta specie are nevoie in fiecare an de taieri pentru a ne asigura ca pomii ofera cele mai mari productii.
Taierile de fructificare au rolul sa permita lumina solara sa patrunda pe toate ramurile pomului. De asemenea, prin taieri vom limita cresterea excesiva si vom reusi sa avem un raport optim intre crestere si fructificare.
In functie de particularitatile de fructificare au fost determinate patru tipuri de fructificare care se caracterizeaza, in principal, prin: volumul zonei productive, ramurile de rod caracteristice, amplasarea acestora pe lemn mai tanar sau mai in varsta, precum si evolutia zonei productive in coroane, potrivit lucrarii „Ghid Pomicultura”.
Tipul I de fructificare
Acest tip cuprinde soiurile de tip „spur”, la care ramurile de rod caracteristice sunt tepusele, amplasate pe lemn in varsta de 2-5 ani. La aceste soiuri zona productiva ramane apropiata de ramura de schelet si nu se departeaza de centrul coroanei, insa dupa 5-6 fructificari ramurile de rod se epuizeaza.
Pentru a obtine o buna fructificare, catre baza sarpantelor este necesara provocarea de noi cresteri. Datorita capacitatii reduse de ramificare, la aceste soiuri, obtinerea de lemn nou nu se bazeaza pe ramurile de semischelet, care sunt aproape inexistente, ci pe reductia sarpantelor cu lemn de 5-6 ani si pe tendinta naturala a acestora de a emite cresteri noi in treimea bazala a sarpantelor.
De asemenea, se recomanda o regenerare a vetrelor de rod care au fructificat de 3-5 ori prin scurtarea deasupra a 1-3 pinteni.
Tipul II de fructificare
La tipul II de fructificare, reprezentat prin soiurile Parmen auriu, Renet de Canada, Romus 3, Generos, Topaz etc. sunt caracteristice ramurile de rod scurte (semispur), amplasate pe lemn in varsta de 2-4 ani, zona fructifera migreaza lent catre exteriorul coroanei, iar ramificarea este mai intensa decat la cele spur.
Taierile de fructificare se bazeaza pe taieri de reductie si inlocuire a ramurilor cu varsta mai mare de 4 ani, in scopul de a avea mereu in coroana semischelet de 2-4 ani.
Tipul III de fructificare
Tipul III de fructificare cuprinde majoritatea soiurilor cultivate, cum ar fi: „familia” Golden delicious, Goldrush, Jonathan, Idared, Jonagold, Prima, Florina etc. Ramurile de rod cele mai frecvente sunt nuielusele si mladitele, amplasate pe lemn tanar de 1-3 ani, zona productiva indepartandu-se an de an de centrul coroanei, sarpantele se degarnisesc, iar ramurile de semischelet se arcuiesc sub greutatea rodului.
Tipul IV de fructificare
Tipul IV de fructificare, avand ca soiuri reprezentative pe Granny Smith, Pionier, are majoritatea mugurilor de rod situati pe lemn tanar (nuieluse si mladite), zona productiva se deplaseaza in treimea superioara a sarpantelor, iar ramurile de semischelet se arcuiesc sub greutatea fructelor.
La soiurile de tip III si IV, datorita faptului ca ramurile de semischelet sunt arcuite si alungite, formatiunile de rod imbatranite, iar zona de fructificare situata catre exteriorul coroanei, se recomanda o innoire sistematica a semicheletului si a ramurilor de rod.
Ramurilor de semischelet care au depasit 3-4 ani li se aplica o taiere de reductie, la aproximativ ½ din lungime, daca au o crestere normala, iar la cele arcuite (mai ales la tipul IV) se elimina portiunea descendenta, printr-o taiere deasupra unei ramuri cu pozitie oblica.
In noile livezi superintensive realizate cu pomi altoiti pe portaltoi vegetativi, cu coroana preformata din pepiniera, plantati la densitati mari (3 x 1 m), in cazul altoirii la mar altoit pe M9 sau alti portaltoi de vigoarea asemanatoare si cu forme de coroana conice, cilindrice (fus subtire, fus tufa, cordon vertical), realizate cu intervenşii putine si cu intrare rapida pe rod (inca din anul plantarii), se recomanda scurtarea semischeletului care depaseste jumatate din grosimea axului la punctul de insertie in cep de 2-3 cm.