Soiuri traditionale de rosii pe care le puteti cultiva cu succes

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai populare culturi in Romania este fara indoiala cea de tomate. In mediul rural, aproape ca nu exista o gospodarie care sa nu aiba macar cateva fire de rosii. Daca va doriti sa redescoperiti gustul tomatelor de altadata, StiriAgricole.ro va ofera detalii despre soiurile traditionale pe care le puteti cultiva in propria gradina.

Tomate de Alba

Asa cum ii spune si numele, soiul provine din judetul Alba. Plantele au crestere nedeterminata, atingand aproximativ 70 cm inaltime. Fructele mature au culoare roz spre rosu. Forma fructelor este rotunda, aplatizata. Fructul este dulce-aromat si suculent. La maturitatea de consum, fructele sunt de marime foarte mare, cu un diametru mai mare de 10 cm.

Tomate gogosar

Aceasta varietate provine din judetul Buzau. Plantele au crestere nedeterminata, atingand aproximativ 70 cm inaltime. Fructele sunt de culoare rosie, sub forma de gogosar. Marimea fructului este in medie de 6 cm, iar diametrul in jur de 4 cm. Fructul este dulce-aromat, specific. Fructele nu sunt zemoase, au pulpa consistenta, goale pe interior.

Tomate traditionale Dambroca

Si acest sortiment este tot din judetul Buzau. Plantele au crestere nedeterminata, atingand aproximativ 60 cm inaltime. Este un soi tardiv, cu fructe mari, de 10-11 cm. Fructele au culoare rosie-caramizie, cu forma neregulata – inima de bou. Fructele sunt foarte zemoase. Gustul este dulce, usor acid, foarte aromat, specific.

Tomate traditionale

Varietatea provine din judetul Buzau. Plantele au crestere nedeterminata, atingand aproximativ 60-70 cm inaltime. Fructele sunt de culoare rosu-inchis, de marime medie-mare (6-8 cm), cu forma inima de bou. Fructele sunt foarte zemoase. Gustul este dulce, usor acid, foarte aromat, specific.

Tomate traditionale Sara Soos

Varietatea provine din Gherla, judetul Cluj. Crestere nedeterminata, 80-90 cm inaltime. Fructele rosii-portocalii, forma sferica, usor aplatizata, marime mare – medie 8 cm. Gustul dulce-usor acid, specific, foarte placut. Fructe foarte suculente. Sunt rezistente la seceta, cu sensibilitate medie la mana.

Tomate traditionale de Hida

Sunt tomate taranesti vechi, care au fost pastrate intr-o familie de tarani din judetul Cluj, de aproximativ 20-25 de ani. Tomate clasice, de gradina, bune pentru bulion. Plante cu o crestere nedeterminata.

coacaz auriu
Soiul de tomate Coacaz Auriu

Tomate Coacaz Auriu

Varietatea provine din Germania. Plantele au o crestere determinata, ajung pana la 50 cm inaltime. Fructele mature au culoarea rosie cu tenta portocalie. Fruct de forma sferica, usor ovala, de marime mica-medie 3-4 cm. Gustul este dulce-aromat, specific. Sunt foarte zemoase. Planta este foarte incarcata de fructe.

Tomate traditionale Harghita

Plante cu crestere nedeterminata. Fructele au culoare rosie, verzuie in zona pedunculara. Forma de inima de bou. Fructele sunt mari, intre 7-10 cm. Gustul este dulce-aromat, specific. Fructele sunt zemoase si pulpa este consistena. Sunt excelente pentru bulion.

Tomate Madara

Varietatea provine din Franta. Fructele au culoare galben-portocalie cu tenta rosiatica. Plantele au crestere nedeterminata, pot ajunge la 80-90 cm inaltime. Fructele au forma sferica, usor ovala, marime mica – 3 cm. Gustul lor este dulce, acid-aromat, specific. Fructele sunt foarte zemoase. Frunzele au o sensibilitate medie la mana.

Tomate Inima de bou de Suceava

Aceasta varietate este originara din Judetul Suceava. Plantele au crestere nedeterminata. Pot atinge o inaltime de aproximativ 70 cm. Fructele au culoare rosie, de marime medie (4-6 cm). Gustul lor este dulce-acid-aromat, specific. Fructele sunt zemoase, cu o coaja groasa. Sensibilitate medie spre mare la mana.

Tomate Marin

Varietatea provine din satul Marin, Judetul Salaj. Tipul de crestere al plantei este nedeterminat. Fructele mature au culoarea rosie, sunt de marime medie (5-7 cm), au forma sferica-usor aplatizata. Gustul lor este usor-acid spre dulce, foarte placut. Sunt foarte suculente, foarte bune pentru bulion.

trandafTomate Trandaf

Varietatea provine din Ionesti, jud. Valcea de la Ion Bibicu, zis Trandaf, de unde vine si numele varietatii. Plantele au crestere nedeterminata. Pot atinge o inaltime de 120-140 cm. Fructele sunt de culoare rosie, de marime mare, putand atinge greutati record de 1 kg / fruct. Forma este rotunda, usor aplatizata. Gustul lor este dulce-acrisor, foarte placut, tipic. Fructele sunt foarte zemoase. Excelente pentru bulion, potrivit Asociatiei EcoRuralis.

Sfaturi pentru cultivarea tomatelor

Tomatele se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor. Semanatul se realizeaza dupa 20 februarie. Samanta se seamana in randuri distantate la 8-10 cm si la 2-3 cm/rand. La inceputul formarii primelor doua frunze adevarate, dupa 10-15 zile de la rasarire, rasadul se poate repica in pahare de unica folosinta, care au fost umplute, in prealabil, cu pamant si ingrasamant natural. Adancimea de repicat este de 2-2,5 cm.

Plantarea incepe cand in sol sunt temperaturi de 12 grade Celsius, la 10-12 cm. Rasadurile se planteaza pe strat inaltat, plantandu-se cate doua randuri la 60, 70 sau 80 cm, iar intre plante/rand 40 cm sau 50 cm. Adancimea de plantare este pana la prima frunza adevarata.

Nu uitati sa pregatiti tarusi/araci pentru sustinerea tomatelor care nu au crestere determinata, adica au o crestere ampla in inaltime. Tomatele pot creste 2,5 m inaltime sau chiar mai mult. Oferiti plantelor ingrasamant si udati-le de 2-3 ori pe saptamana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE