Rosiile din soiuri romanesti vor ajunge in hypermarketuri, gratie unui parteneriat intre SCDL Buzau si un lant de magazine

Facebook
Twitter

Cele mai gustoase tomate romanesti vor putea fi cumparate, din acest an, si din hipermarketuri. Statiunea de Cercercetare Legumicola Buzau a incheiat un contract ferm cu un mare lant de magazine, in cadrul caruia va livra 60.000 de fire de rasad mai multor fermieri. Ulterior, tomatele produse isi vor gasi locul pe rafturile hipermarketului.

„Avand in vedere si noua legislatie care ii obliga pe comercienti sa vanda un anumit procent si de legume si fructe romanesti, am avut placerea de a incheia cu un hipermarket un contract ferm, in cadrul caruia noi vom produce rasaduri de tomate, mai exact 60.000 fire de rasad, din soiul Buzau 1600, unul dintre cele mai apreciate, rasaduri care vor ajunge apoi la fermierii romani. Acestia vor produce tomate si le vor vinde in cadrul hipermarketului”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Vlad Constantin, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Potrivit directorului SCDL Buzau, soiul de tomate Buzau 1600 este una dintre cele mai apreciate creatii ale statiunii de cercetare, pastrandu-se in preferintele producatorilor, precum si ale consumatorilor de peste 45 ani. De asemenea, printre cele mai vandute seminte de catre SCDL Buzau se numara si hibridul de tomata „Siriana”, „Buzau”, „Cristinica”, soiurile de fasole „Ioana”, „Menuet”, precum si soiul de ardei galben superior „Cosmin”.

Mai mult decat atat, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau ne-a declarat ca exista premise favorabile in ceea ce priveste incheierea unui contract cu mai multe hipermarketuri prin care sa fie comercializate rasaduri produse de SCDL Buzau.

„La ora actuala noi vindem semintele prin curier. Am fost intrebati de numerosi producatori de ce nu avem desfacere si in magazine. O solutie ar fi supermarketurile, ma ales ca si dansii, reprezentantii lor, ar fi multumiti, atata vreme cat semintele noastre sunt foarte cautate”, ne-a mai spus Dr. Ing. Vlad Constantin.

Pentru anul acesta, conducerea SCDL Buzau a decis extinderea suprafetei cu sere incalzite, cu scopul de a produce un numar mai mare de rasaduri pentru fermieri.

„In 2010, cand am inceput sa comercializam rasaduri, am avut vanzari de circa 30.000 lei, intr-un an. Acum, la 6 ani diferenta, in 2016 am avut vanzari de 630.000 lei, o crestere de 20 ori. In fiecare an am produs mai mult si cu toate acestea am ramas fara rasad, nu am putut onora toate comenzile. Am facut o serie de investitii, ne-am racordat de exemplu pentru caldura la sistemul centralizat al orasului. Urmeaza sa marim si suprafata de sere incalzite. Pana acum incalzeam cu niste aeroterme pe gaz, dar acum trebuie sa marim suprafata. Vrem sa ajungem pana la 1,5, chiar 2 milioane de rasaduri”, ne-a mai spus Dr. Ing. Vlad Constantin.

De curand, Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau a publicat, in premiera, si oferta de seminte netratate 2017 pentru culturile de tomate, ardei, salata, varza precum si pentru o serie de plante aromatice ca busuiocul sau cimbrul.

„Am infiintat recent si un colectiv care se ocupa de culturile ecologice. Vrem sa oferim producatorilor interesati si acest tip de seminte. De curand, ne-am facut si propria noastra ferma de rame, prin care producem vermicompost-ul, un ingrasamant benefic pentru plante”, ne-a mai explicat directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Portofoliul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau. numara peste 60 de soiuri si hibrizi omologati si brevetati. Mai mult decat atat, alte zeci de creatii de legume sunt in lucru, in diferite etape ale cercetarii.

Infiintata in 1957, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau are in prezent 60 de angajati, desi pana in 1989 aici activau aproape 2.000 de cercetatori. Mai mult decat atat, statiunea de cercetare nu primeste niciun ban de la bugetul de stat, aceasta autofinantandu-se prin vanzarea legumelor, semintelor si a rasadurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE