In gradinile taranilor romani, alaturi de rosii, ardeii sunt de asemenea printre cele mai populare legume. Acestia se cultiva cel mai bine dupa lucerna, trifoi, mazare, fasole, dar se poate cultiva si dupa radacinoase, bulboase si bostanoase.

Ardeiul se cultiva prin producerea prealabila a rasadurilor. Este o planta foarte iubitoare de lumina. Semanatul se realizeaza dupa 15 februarie. Rasadurile de ardei trebuie plantate la o anumita distanta unul fata de altul, adica in jur de 45 – 60 cm.

Ardeii sunt, in cea mai mare parte, o cultura care se incruciseaza in cadrul speciei. Pot avea loc incrucisari nedorite atunci cand cresteti mai mult de o varietate. Pentru a preveni acest lucru, puteti tine diferitele varietati la departare una de cealalta: distantele recomandate de izolare pentru ardei variaza intre 30 si 200 metri. Nu folositi chimicale si incercati sa aveti grija de sanatatea mediului si a dumneavoastra.

Salvarea semintelor

Culegeti fructele atunci cand se afla la maturitate fiziologica, nu la maturitate de consum. Asteptati pana cand fructele capata culoarea specifica soiului, de cele mai multe ori galben sau rosu intens. Alegeti cele mai frumoase si mai sanatoase fructe.

Recolta se face intre august – noiembrie, in functie de clima din zona dumneavoastra. Ardeii sunt usor de pastrat pentru seminte, mai ales atunci cand cresteti un singur soi. Cand scoateti seminte de la ardeiul iute, folositi manusi, deoarece va pot cauza senzatii de usturime cronica, greu de inlaturat. Puteti extrage semintele atunci cand folositi fructul in bucatarie. Scobiti semintele din interiorul ardeiului si lasati-le intr-un loc aerisit pana sunt complet uscate (2-4 zile). Nu este nevoie de nici o alta curatare. Semintele de ardei pot fi pastrate timp de 2-3 ani.

Nu puneti semintele la uscat pe hartie poroasa, cum ar fi servetele, ziare sau carton moale. Folositi farfurii / recipiente de plastic, ceramica sau hartie cerata, pentru a putea dezlipi usor semintele dupa ce s-au uscat. Pastrati semintele la loc racoros, uscat si protejat de insecte; intr-un plic sau cornet de hartie – pe care veti insemna numele varietatii si data la care ati colectat semintele, potrivit Asociatiei Eco Ruralis.

Ardei iute Bucurestean

Aceasta varietate traditionala de ardei provine din Dambroca, jud. Buzau. Este un ardei iute, de lungime medie, pana la 10 cm. La coacere are culoarea rosie intensa. Pulpa fructului este destul de consistenta. Se serveste la ciorbe sau se mureaza, dupa obiceiurile culinare ale zonei.

Ardei iute

Aceasta varietate traditionala de ardei provine din Dambroca, jud. Buzau. Este un ardei iute, care inainte de a ajunge la maturitate, are culoarea mov inchis spre negru.

Ardei gogosar urias Dambroca

Aceasta varietate traditionala de ardei provine din Dambroca, jud. Buzau. Este un gogosar ce poate ajunge la productii incredibile de 60 de tone la hectar, numai fructe coapte, fara a pune la socoteala pierderile. La coacere are culoarea rosie. Fructul are pulpa consistenta, gust dulce, specific.

Ardei iute in trei culori

Varietate traditionala de ardei ce provine din Dambroca, jud. Buzau. Denumirea vine de la variatia culorilor fructelor in perioada de coacere – de la violet – la galben – la rosu. Fructele sunt mici, ca niste mini, mini ardei grasi dar iuti. Poate fi crescut si in interior sau pe balcon.

Ardei gras Pardon

Varietate traditionala de ardei ce provine din Dambroca, jud. Buzau. Soi de ardei gras dar de dimensiuni mici, atat ca planta, cat si ca fruct. Planta ajunge la 40 cm, fructifica abundent iar fructele ajung la dimensiuni de 3-5 cm, cu forma ca a ardeiului gras in patru muchii, numai ca mult mai mici.

Ardei capia Urechi de Elefant

Varietate traditionala de ardei ce provine din Baltatesti, jud. Neamt. Foarte productiva. Inaltime planta medie-inalta, 80-100 cm (in camp); in sera/solar, poate depasi 2 m. Soi semitarziu; fructe mari, carnoase si dulci, rosii la maturitate. Necesita sustinere pt. a nu se lasa pe pamant.

Ardei gogosar de Baltatesti

Varietate traditionala de ardei ce provine din Baltatesti, jud. Neamt. Soi vechi, forma traditionala, destul de productiv. Planta – inaltime medie 50-80 cm, cu fructe mari, carnoase, de 2-300 gr / fruct si 7-10 fructe pe planta. Foarte rezistent, dar datorita greutatii fructelor, are nevoie de sustinere.

Ardei rosu urias

Varietate traditionala de ardei ce provine din Baltatesti, jud. Neamt. Planta – talie medie 60-80 cm inaltime (in solar pot depasi 1,5m), fructe mari ce pot depasi 250 gr/fruct, culoare rosu aprins. 5-8 fructe pe planta. Fructele se coc dupa 100-110 zile. Datorita greutatii fructelor, are nevoie de sustinere.

Ardei iute de Valcea 1

Varietate traditionala de ardei – provine din jud. Valcea; preluata in 2013 de Eco Ruralis. Inaltime planta 40 cm. Lungime fruct 8-10 cm, culoare rosu aprins, dupa coacere. Gust foarte iute. Planta foarte productiva – 45 de fructe pe planta. Datorita iutimii fructelor, purtati manusi cand colectati semintele.

Ardei iute din Batrani

Varietate traditionala de ardei ce provine din comuna Batrani, jud. Prahova. A fost preluata in 2012 de Eco Ruralis, de la Banca de Gene din Suceava. In medie, lungime fruct 10 cm, inaltime planta 40 cm. Gust foarte iute. La maturitate fructele au culoarea rosie aprinsa. Planta productiva.

Share on Facebook