Cum sa faci profit dintr-o livada de pomi fructiferi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Afacerile cu fructe romanesti devin tot mai interesate pentru cei care vor sa investeasca in agricultura, mai ales dupa ce marile lanturi de magazine au fost obligate prin lege sa ofere spre vanzare fructe si legume din productia autohtona. De asemenea, multi fermieri aleg sa infiinteze livezi deoarece acestea se pot dovedi in majoritatea cazurilor o sursa importanta de profit pe suprafete mici.

Pentru a avea succes insa este nevoie de stabilirea unui plan bine pus la punct. De aceea, in cadrul acestui articol va prezentam cele mai importante sase reguli de urmat pentru infiintarea unei livezi moderne si productive.

1. Alegerea pomilor fructiferi in functie de cerintele pietei

Fara indoiala, prima intrebare care apare in momentul in care dorim sa realizam o livada este ce fructe vom avea si ce soiuri vom folosi. In general, in Romania cei mai cultivati pomi fructiferi sunt marul, parul, gutuiul, prunul, ciresul, visinul etc. Trebuie sa tinem cont ca daca ne propunem sa infiintam o livada cu acesti arbusti fructiferi automat ne vom confrunta cu o concurenta mare si cel mai probabil un pret mic de valorificare.

Altfel spus, stabilirea pomilor fructiferi este bine sa se faca pe baza cerintelor pietei, asigurandu-ne astfel ca putem avea o valorificare cat mai buna. Un deficit pe piata romaneasca intalnim la fructele de padure, afinul de cultura, murul, zmeurul, etc.

2. Alegerea terenului si a tipului de livada

Inca un element deosebit de important la infiintarea unei livezi este alegerea terenului, asta deoarece este bine cunoscut faptul ca nu orice specie se poate cultiva oriunde. Mai mult decat atat, tipul de sol, topografia, inclinatia lui vor avea efecte directe asupra nivelului de productie pe care il vom atinge.

De exemplu, marul, prunul, gutuiul sau parul cresc in zonele deluroase, iar cele joase sunt mai degraba recomandate pentru ciresi, visini sau piersici. Ulterior, ne putem gandi si la densitatea pomilor fructiferi, mai ales daca ne dorim o livada intensiva sau super-intensiva.

3. Utilizarea ingrasamintelor

Pentru a dezvolta o livada sanatoasa si productiva, fermierul trebuie de asemenea sa acorde o atentie deosebita si ingrasamintelor folosite. In general, cei mai importanti nutrienti pentru pomii fructiferi sunt Azotul, Fosforul si Potasiul. Pe langa acestia, nutrientii secundari sunt Magneziu, Calciu si Sulf.

Pe baza unei analize agro-chimice veti putea afla care este nivelul nutrientilor de pe terenul dumneavoastra. In functie de necesarul pentru fiecare pom, puteti interveni prin aplicarea de ingrasaminte si fertilizanti.

4. Forta de munca

De cele mai multe ori, livezile au nevoie de munca manuala, atat la infiintarea si ingrijirea pomilor fructiferi, precum si la lucrarile de recoltare. Este asadar important ca administratorul livezii sa se asigure ca dispune de forta de munca disponibila si la preturi acceptabile pentru proprietar.

Pe langa forta de munca, livezile vor necesita si achizitionarea unor masini si utilaje agricole de dimensiuni medii sau mici, pentru cosirea ierbii, tocarea materialului lemnos sau realizarea tratamentelor.

5. Instalarea unui sistem modern de irigatii

Necesitatea apei pentru irigarea pomilor fructiferi este de asemenea un lucru extrem de important pentru o livada. In lipsa unui sistem de irigatii si a unei surse de apa, nu vom reusi niciodata sa atingem potentialul maxim de productie al pomilor fructiferi. In prezent, exista numeroase modalitati prin care va puteti asigura necesarul de apa pentru cultura, inclusiv prin achizitionarea unei motopompe fiabile.

Dupa ce avem un astfel de sistem pus la punct, este important sa ne gandim si la managementul irigatiei, adica la frecventa cu care vom uda copacii, cantitatea necesara, modul in care vom masura umiditatea in sol etc.

6. Modul de valorificare a recoltei

Pentru a dezvolta o livada profitabila trebuie sa ne gandim inclusiv la partea de valorificare chiar la inceputul proiectului. Astfel, vom avea posibilitatea sa luam in calcul atat oportunitatile pe care le avem, dar si riscurile care pot aparea. Mai mult decat atat, daca vom stabili de la inceput cui ne vindem marfa vom putea lua decizii asupra diferitelor cerinte legate de certificare, transport, ambalare sau termene de predare a marfii.

Desi poate parea dificila la prima vedere, vanzarea catre supermarketuri ne va ajuta sa avem o siguranta a cererii precum si a venitului. Pe de alta parte, trebuie sa ne asiguram ca vom intruni standardele de calitate si ambalare cerute de respectivul lant de magazine.

Inainte de a demara o afacere, un fermier care doreste sa infiinteze o livada este bine sa vizite mai multe exploatatii agricole asemanatoare pentru a afla mai multe detalii despre cum trebuie sustinuta si condusa o asemenea ferma. Totodata, o atentie deosebita trebuie acordata achizitionarii materialului saditor, care este de preferat sa se faca doar de la firmele autorizate si certificate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE