In Romania, dupa aparitia focului bacterian in anii ’90, au fost defrisate suprafete mari cultivate cu gutui, fiind ulterior promovate indeosebi soiurile tolerante la aceasta boala.

Potrivit ghidului „Pomi, arbusti fructiferi, capsun – Ghid tehnic si economic”, realizat de Institutul pentru cercetare-Dezvoltare Pomicultura, principalele soiuri de gutui care pot fi cultivate cu succes in tara noastra sunt:

Aromate 

Selectie din soiul Bereczki, introdus din anul 1982. Pomii au vigoare mijlocie, sunt rezistenti la ger si au o comportare buna la atacul Monilinia. Fructul este piriform, de marime mijlocie (375 g) cu pielita galben-limonie, subtire, dar rezistenta la manipulari si transport, cu pubescenta fina. La maturitate, fructele, bine prinse pe ramuri, nu cad din pom. Epoca de consum: octombrie-ianuarie.

Bereczki

Soi de origine maghiara, viguros, rustic si productiv. Fructul este mare (peste 400 g), larg piriform si prezinta proeminente caracteristice pe toata suprafata. Pulpa este tare, suculenta, , iar in jurul inimii formeaza un strat subtire de celule lignificate. Epoca de consum: octombrie-ianuarie

Aurii
Soi cu fructul foarte mare (450-500 g), rotunjit piriform, cu suprafata valurata si pielita galbena-limonie. Pulpa este galbuie, suculenta, cu sclereide fine si gust dulce, cu aroma fina. Epoca de consum: octombrie-decembrie.

Champion (Campion) 

Soi de origine americana, raspandit in sudul tarii, Moldova si Dobrogea. Pomul este viguros, intra tarziu pe rod (anul 5-6 de la plantare), sensibil la boli si daunatori, dar productiv (70-100 kg/pom) si rodeste regulat. Fructul este mare (peste 400 g), cu pulpa tare, slab astringenta, sclereide fine, insa nu rezista la pastrare. Epoca de consum: octombrie-decembrie

De Constantinopol

Soi introdus din Turcia si inmultit in majoritatea zonelor din tara. Pomul este viguros, productiv, rezistent la seceta, dar sensibil la ger, boli si daunatori. Fructul este mare (peste 400 g), cu 5 coaste largi. La maturitate, fructele cad din pomi. Ele se pastreaza putin si cu pierderi mari. Epoca de consum: octombrie-decembrie.

De Husi

Soi local din zona dealurilor Moldovei, rustic si longeviv. Pomul este viguros, productiv, rezistent la ger, seceta si daunatori, dar sensibil la boli. Fructele sunt de marime mijlocie (200-300 g), cu coaste largi si rotunjite. Pulpa este de culoare galben-deschis, lipsita de sclereide, cu astrigenta la recoltare, dar in timpul pastrarii astringenta dispare, iar gustul devine vinuriu, placut. Epoca de consum: octombrie-decembrie

Moldovenesti

Selectie din zona colinara a Moldovei, de vigoare mica. Fructele au marime mijlocie (300 g), culoare galben portocalie si pubescenta cenusie. Pulpa este galbena, crocanta, potrivit de suculenta, cu gust echilibrat. Epoca de consum: octombrie-decembrie.

Adonia

Soi recent introdus in sortiment. Pomul are tendinta de crestere invers piramidala, cu lastari lungi pe care apar flori inca din anul II de la plantare in livada. Fructele de marime mijlocie, de culoare galben pai lucios, fara pubescenta cu pulpa crocanta si fara sclereide, ajung la maturare la sfarsitul lunii septembrie si se pot pastra in depozite frigorifice pana in luna iunie. Se preteaza atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru procesare sub forma de peltea, dulceata, compot, distilare, deshidratare sub forma de fructe feliate.

Cele mai bune soluri pentru infiintarea unei livezi de gutui sunt cernoziomurile, cu un pH situat intre 6,5 si 8. Se recomanda evitarea plantarii pe solurile nisipoase sau pe cele care au un continut mare de calcar, deoarece chiar daca gutuiul va incepe sa rodeasca timpuriu pe acestea, va avea in cele din urma o durata scurta de viata. Un alt aspect important este ca gutuiul are cerinte destul de mari fata de lumina si caldura, preferand zonele cu veri calduroase si ierni mai balande.

Share on Facebook