Soiuri romanesti de tomate recomandate pentru spatii protejate sau industrializare

Facebook
Twitter

Indiferent de sezon, tomatele sunt printre cele mai indragite si cumparate legume de catre romani. Desi oferta de hibrizi din import este una foarte mare, exista nenumarati legumicultori de la noi care prefera sa foloseasca in continuare soiurile de tomate romanesti, recunoscute pentru gustul lor.

Pentru a afla care sunt cele mai profitabile soiuri de tomate, atat pentru spatiile protejate, cat si pentru camp, am discutat cu Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

1. Hibridul Siriana F1

Cel mai dorit soi de tomate, atat ca samanta, precum si ca rasad, este de fapt un hibrid, Siriana F1, care este in prezent singuranta creatie hibrida romaneasca la tomate. Productivitatea este una importanta, de circa 5-6 kg pe planta. Cu toate acestea, productia poate creste si mai mult, daca spatiul protejat este unul inalt, oferind astfel posibilitatea plantei sa se inalte si sa rodeasca pe mai multe etaje.

„Hibridul Siriana F1 poate fi cultivat cu succes atat in spatii protejate, cat si in camp, insa indiferent de mediul de cultura trebuie sa fie cultivat in sistem palisat, adica sustinut, legat, fie cu o sfoara, fie cu un arac sau spalier. Asta este pretentia lui, deoarece se dezvolta pe verticala si rodeste in etaje. De asemenea trebuie si copilit pentru a se dezvoltarea pe verticala. Este un hibrid dorit foarte mult deoarece, pe langa performantele sale de productie, pastreaza foarte bine gustul si aroma tomatelor de altadata”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Fructele hibridul Siriana F1 sunt mari, de circa 200 de grame, insa pot ajunge si la 500 de grame, daca se ofera o fertilizare buna. Perioada de vegetatie este de circa 100 de zile.

2. Kristinica

Unul dintre cele mai timpurii soiuri romanesti de camp, create la SCDL Buzau, este Kristinica. Acesta are fructele medii, cu o greutate de circa 140 de grame. Perioada de vegetatie este situata la circa 90 de zile.

„Este un soi apreciat foarte mult in industrializare. Potentialul de productiei in camp este de 35 de tine, insa poate atinge si 60 de tone, in functie de tehnologia folosita”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.

3. Darsirius

Un soi destinat doar industrializarii, semitimpuriu, este Darsirius, acesta avand o perioada de vegetatie cuprinsa intre 110 – 120 de zile.

„Soiul este folosit pentru realizarea bulionului, a pastei de tomate. Fructele sunt ovoide, prunisoare cum se spune popular. Ce este deosebit la acest soi este ca are substanta uscata ridicata, care depaseste 6%, ceea ce ii confera un randament mare la procesare. De asemenea, inca un element foarte important este ca soiul are o aciditate scazuta”, mai spune Dr. Ing. Costel Vinatoru.

Fructe au forme pruniforme, de culoare rosu inchis, cu luciu, ferme, cu o greutate medie de 60-80 g.

4. Buzau 1.600

Un soi de tomate care a facut istorie de-a lungul existentei sale este si Buzau 1.600, care, in pofida varstei destul de inaintate – obtinut in anii ’70, este cerut si astazi de legumicultori, gratie fructelor sale gustoase.

„Un alt soi cerut este si Buzau 1.600, un soi de camp, tardiv, cu crestere nedeterminata. Fructele sunt mari,, usor crete, zemoase, gustoase. Productia medie este una modesta, undeva intre 2,5 – 3,5 kg pe planta”, explica Dr. Ing. Costel Vinatoru.

5. Carisma

Inca un soi popular de tomate al Statiunii de cercetare Buzau este si „Carisma”, acesta remarcandu-se prin fructele sale de tip cireasa. Soiul are o creştere nedeterminată, este productiv si destinat cultivării în spaţii protejate precum şi câmp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarcă prin gustul plăcut, dulce, coloritul roşu intens şi aroma deosebită. Se pot recolta şi în ciorchine. Soiul Carisma este destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării – conservate la borcan în suc de tomate.

6. Coralina

Un alt soi de tomate de tip cireasa este si „Coralina”. Acesta are si el o creştere nedeterminată, este productiv si destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarcă prin gustul plăcut, dulce, coloritul roşu intens şi aroma deosebită. Se pot recolta şi în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării – conservate la borcan în suc de tomate. Rezistenţă bună la depozitare. Plasticitate ecologică mare.

7. Maratonus

Soiul semitimpuriu de camp „Maratonus” se remarca prin tufa viguroasă, foliajul verde deschis, precum si prin fructele rotund-uşor înalte, cu o greutate medie de 150-240 g. Conţinutul în substanţă uscată este de 6.0-6.4%, potrivit informatiilor furnizate de SCDL Buzau. Perioada de vegetatie este cuprinsa intre 115-120 zile de la răsărire la coacerea primelor fructe. Soiul se remarca de asemenea si prin toleranta faţă de principalele boli şi dăunători. Potenţial de producţie: 70-75 t/ha, insa in condiţii bune de cultură poate produce până la 100 t/ha.

In lipsa oricarui sprijin de la bugetul de stat, SCDL Buzau isi continua activitatea de cercetare pentru a crea noi soiuri si hibrzi de tomate. Important de spus este ca statiunea de cercetare detine in prezent peste 1.000 de soiuri si linii de tomate.

„Anul acesta o sa inscriem iarasi 2-3 lunii noi pentru omologare, chiar acum lucram la obtinerea unor hibrizi competitivi. La nivel european, din catalogul de 4.600 de soiuri, 4.200 dintre ei erau hibrizi. Din pacate, cercetarea de la noi a ramas in urma din acest punct de vedere”, atrage atentia Dr. Ing. Costel Vinatoru, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.

Infiintata in 1957, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau are in prezent 60 de angajati, desi pana in 1989 aici activau aproape 2.000 de cercetatori. Mai mult decat atat, statiunea de cercetare nu primeste niciun ban de la bugetul de stat, aceasta autofinantandu-se prin vanzarea legumelor, semintelor si a rasadurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE