Idei de afaceri: Cum puteti infiinta cu succes o cultura de lavanda, pentru a obtine ulei esential

Facebook
Twitter

O idee de afaceri tot mai intalnita printre fermierii cu suprafete mici este cultura de lavanda, mai ales ca veniturile care se pot obtine doar de pe un hectar cultivat cu „aurul mov” pot ajunge pana la 10.000 de euro. Doi tineri din Timis, impresionati de dealurile mov din Franta, au pus bazele unei pepiniere care ofera celor interesati soiuri de lavanda dedicate obtinerii uleiului esential pur.

„As putea spune ca am inceput jucandu-ne, pur si simplu. Acum mai multi ani eu si sotia mea ne-am plimbat prin Europa si am vazut acele dealuri superbe mov de lavanda. Ulterior am aflat ca aceasta planta exista si in Romania, ca avem cateva soiuri aclimatizate. Ne-am spus ca e o idee buna de afaceri, prin urmare am luat legatura cu mai multe pepiniere din afara, le-am vizitat, am adus in tara noi soiuri, le-am testat, pe unele chiar am reusit sa le aclimatizam, reusind in prezent sa oferim celor interesati o serie de soiuri de lavanda care se preteaza foarte bine pentru obtinerea uleiului esential. Avem circa 1 hectar de pepiniera, precum si 1,2 hectare de cultura matura, cat si alte 8 hectare cu lavanda in primii ani”, declara, pentru StiriAgricole.ro, Tudor Panait, proprietarul pepinierei „Butasidelavanda.ro”.

Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de lavanda trebuie sa realizeze prima data o analiza a solului, in cadrul careia sa se evidentieze si nivelul pH-ului. Asta deoarece lavanda se dezvolta foarte bine pe solurile cu un pH neutru, situat intre valorile 6,5 – 7,5, usor alcalin. De asemenea, este foarte important ca terenul pe care se doreste a fi realizata plantatia de lavanda sa fie bine drenat. Solurile foarte nisipoase, solurile grele, lutoase, reci si umede nu sunt indicate pentru cultura lavandei.

„Lavanda are o capacitate impresionanta de adaptare, in sensul ca rezista la un minim termic de – 33 de grade Celsius, daca este acoperita de zapada. Mai mult decat atat, datorita radacinilor foarte adanci pe care si le dezvolta, ajungand in anul 5 si pana la 2,80 m, lavanda rezista cu succes si perioadelor secetoase”, explica proprietarul pepinierei din Timis.

Cea mai buna perioada pentru plantarea lavandei este toamna, in lunile noiembrie si decembrie, insa, la nevoie, se pot infiinta asemenea culturi si primavara, in „ferestrele” cu temperaturi usor calde, fara ploi.

„Lucrarile de pregatire a terenului includ scarificarea, care din pacate nu multi o realizeaza, apoi aratura si discuirea. Ca distante, eu recomand sa se planteze lavanda la 1,40 m intre randuri si 35 cm intre plante pe rand. Ne va intra cam 20.000 de butasi la un hectar. Este o schema de plantare accesibila atat pentru cei care vor sa exploateze cultura fie manual, fie mecanic. La aceasta distanta nu lasam nici buruienile sa iasa intre plante, mai ales in anul 3, atunci cand tufele de lavanda se vor uni”, ne-a mai spus Tudor Panait.

Cei care doresc sa realizeze plantarea lavandei manual o pot face respectand urmatoarele indicatii: „realizati o groapa de aproximativ 13 cm adancime, introduceti butasul de lavanda si acoperiti bine cu pamant radacina, pentru a nu ramane goluri de aer. Nu uitati sa udati, planta rezista in general la seceta dar are nevoie de apa in primul an de viata, inainte de a deveni mai viguroasa. Puteti urca cu pamantul pana mai sus pe puiet, pentru a-l proteja mai bine de frig de-a lungul iernii. De asemenea, este indicat ca pamantul care inconjoara imediata vecinatate a radacinii si tulpinii butasului sa stea in pamant la un nivel putin mai sus decat pamantul din jur, pentru a nu pastra apa intr-o eventuala cavitate formata din pamant. E bine de retinut ca lavanda se ineaca foarte usor in apa care nu se dreneaza”, potrivit site-ului „Butasidelavanda.ro”.

Pentru o productie cat mai buna de lavanda, cultivatorii sunt incurajati sa isi instaleze si un sistem de irigare prin picurare, avand insa grija sa ingroape furtunele, pentru a nu fi din greseala sectionate. „Unii clienti fac altfel: trec cu un tractor si o cisterna tractata, udand manual cultura. Irigarea e obligatorie in primul an, insa din al doilea e oarecum optionala, deoarece radacinile se dezvolta foarte mult”, explica Tudor Panait.

Soiurile de lavanda recomandate de Tudor Panait pentru obtinerea uleiului esential pur sunt Angustifolia Hemos si Angustifolia Sevastopolis. „Ambele soiuri au o productie de floare oarecum similara, in jur de 3-4 tone pe hectar, vorbesc de prima recolta, din iulie. In ceea ce priveste uleiul esential de lavanda, aici Hemosul produce mai putin, circa 60-80 kg pe hectar, insa pe piata uleiul obtinut din acest soi are o calitate mai mare. In schimb, Sevastopolis poate produce intre 80-100 kg de ulei de lavanda pe hectar. L-as recomanda pe acesta”, spune proprietarul pepinierei „Butasidelavanda.ro”.

Din cauza ca piata din Romania e inca la inceput, Tudor Panait reuseste in prezent sa exporte cu succes uleiul de lavanda in Franta si Germania, cu preturi cuprinse intre 40-80 de euro pe kg. „Noi suntem si procesatori, avem 2 variante prin care putem lucra cu fermierii. Fie cumparam floare de lavanda sau le putem oferi serviciu de distilare. Clientul vine cu floare la noi distileaza si pleaca cu uleiul. Exista cativa clienti care vin distileaza si ne lasa uleiul sa il vindem, primind ulterior banii”, afirma Tudor Panait.

Pentru a infiinta un hectar cu lavanda, proprietarul pepinierei „Butasidelavanda.ro” spune ca investitia necesara se ridica la 5.000 de euro, cu tot cu costurile pentru o plantare cu utilaje inchiriate.

Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE