Taierile de formare a coroanei pomilor reprezinta o etapa deosebit de importanta pentru fiecare arbore fructifer, deoarece prin aceasta operatiune pomii sunt ajutati sa isi dezvolte noile ramuri si sa intre cat mai repede pe rod.

In primavara, luna martie este perioada propice pentru a realiza taierile de formare a coroanelor, mai ales pentru mar. Important de precizat este ca aceste taieri de formare a coroanei pomilor trebuie executate doar in perioada in care arborii nu sunt intrati pe rod.

„Luna martie este cea mai buna perioada pentru a forma coroana la mar. Multa lume uita sa faca acest lucru. Operatiunea este foarte importanta, mai ales la pomii de tip varga (fara ramnificatii), deoarece doar asa mugurii dorminzi vor iesi la suprafata si vor deveni noi lastari, prin acest proces fiind creat totodata si noul ax care va sustine viitoarea forma a coroanei. Taierea de proiectare a coroanei consta in executarea unei taieturi la inaltimea de 40-60 cm de la sol, pentru pomii pitici, in cazul speciilor semintoase (mar, par). In ultima perioada se produc si pomi cu ramnificatii, caz in care nu mai este necesara taierea de proiectare a coroanei. In trunchiul scund de 40-60 cm, din mugurii dorminzi (mugurii de sub scoarta) din apropierea taieturii, vor aparea primele ramnificatii, lastari, din care se vor alege cei cu pozitie favorabile si axul pentru viitoarea forma de coroana pe care dorim sa o realizam”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Ioan Platon, directorul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita.

Doua dintre cele mai intalnite forme de coroane la mar, recomandate de altfel si de directorul SCDP Bistrita, sunt Fus tufa (Spindel busch) si Fus subtire (zvelt). Aceste forme de coroane sunt si la indemana pomicultorilor cu mai putina experienta.

„Fusul tufa si cel subtire pot fi usor realizate din foarfeca, mai ales daca si pomul este sustinut de un tuture individual. Mai exista si alte forme, precum palmetele cu brate orizontale sau oblice, insa necesita multa manopera, plus ca ai nevoie si de un sistem de sustinere. Forma de piramida etajata este mai mult recomandata pentru speciile samburoase”, mai spune Dr. Ing. Ioan Platon.

1. Fusul tufa (Spindel busch)

Fusul tufa este recomandat pentru livezile intensive, la combinatiile de vigoare mijlocie-mica de mar. Aceasta forma se caracterizeaza printr-un trunchi de 60 cm inaltime si dispunerea pe ax. Structura permanenta este formata din 14-16 sarpante de vigoare mica dispuse in spirala pe ax, distantate la 20-30 cm. Inserarea ramurilor pe ax are loc sub un unghi oblic de 65-70 de grade. Inaltimea fusului e de 2,5 – 3,5 m. Formarea coroanei are loc etapizat si se intinde pe 3 ani:

Anul I. In primul an se taie varga, la 60 cm, in luna martie, inceput de aprilie. Apoi, din mugurii dorminzi de langa taietura apar lastarii. In timpul verii se aleg lastarii care vor constitui ramurile de schelet, iar cele de prisos, concurente sau cu pozitie necorenspunzatoare, se elimina prin taieri in verde la inel. Toamna raman inserate pe ax doar 4 ramuri si axul.

Anul II. In perioada de repaus daca prelungirea axului a crescut mai mult de 50-60 cm si nu a ramificat se scurteaza. Daca soiul respectiv are o capacitate de ramificare buna, se vor elimina o parte din lastari, astfel incat distanta dintre ei sa fie de 20-30 cm. Daca lastarii care formeaza etajul de la baza nu au o deschidere suficienta (50-70 grade) se recomanda inclinarea acestora prin legarea de trunchi. In perioada de vegetatie se elimina lastarii concurenti ai prelungirii axului, se ciupeste prelungirea axului daca nu a ramificat si se realizeaza o repartizare uniforma a viitoarelor sarpante pe ax (la 20-30 cm intre ele).

Anul III si IV. Se procedeaza in mod asemanator astfel incat pe ax, la sfarsitul taierilor de formare sa avem 12-14 sarpante de vigoare mica, distantate pe ax la 20-30 cm intre ele.

2. Fus subtire (Slender spindle)

Fusul subtire a fost creat in Olanda de catre S.J. Wertheim pentru soiul de mar Golden delicious altoit pe portaltoiul M 9 si apoi extins la majoritatea soiurilor de mar.

Caracteristici: trunchi de 40-50 cm; ax zig-zigat obisnuit prin transferarea anuala a prelungirii axului pe o ramura laterala de vigoare slaba; pe ax se insereaza un etaj bazal format din 3-5 sarpante uniform distribuite in jurul axului si 15-20 de ramuri de semischelet, care dupa 4-5 rodiri se inlocuiesc, inaltimea coroanei se limiteaza la 2,2 – 2,5 cm, iar diametrul va fi de 0,9 – 1,2 m la baza si 0,4 – 0,6 m la varf.

Anul I. In perioada de repaus se scurteaza varga la 60 – 70 cm in functie de vigoarea soiului. In perioada de vegetatie se aleg 3-5 lastari pentru a forma etajul de la baza si unul pentru prelungirea axului.

Anul II. In perioada de repaus se transfera cresterea axului pe una dintre ramurile laterale de vigoare mai mica si se aleg cele 3-5 ramuri care vor forma etajul de baza. In perioada de vegetatie se scurteaza sarpantele din etajul de baza in vederea asigurarii unei bune ramnificari, iar pe ax se aleg ramurile de semischelet, uniform distribuite, distantate la circa 25-30 cm pe ax.

Anul III. Se continua transferarea cresterii axului pe o ramnificatie laterala in sens opus anului anterior. Ramurile viguroase se elimina, asigurand fistributia uniforma a semischeletului pe ax.

Anul IV. Se executa aceleasi interventii ca si in anul anterior.

Principalele forme de coroana pentru cultura marului in Romania, in functie de sistemul de cultura sunt: fusul tufa (pentru sistemul de cultura intensiv), fusul subtire (pentru sistemul de cultura superintensiv), piramida etajata si mixta (pentru sistemul de cultura clasic), precum si palmeta cu brate oblice sau orizontale.

O parte din informatiile prezentate in acest articol au fost preluate din „Pomi, arbusti ructiferi, capsun – Ghid tehnic si economic”, Institutul pentru cercetare-Dezvoltare Pomicultura, Pitesti, 2014.

Share on Facebook