Cum se fac taierile de intretinere a coroanelor la mar

Facebook
Twitter

Cea mai mare parte a soiurilor de mar se conduc, usor si rapid, prin interventii putine, sub forma de fus subtire, fiind forma cea mai adoptata in livezile superintensive.

Taierile de intretinere a coroanei fus subtire la mar constau, in principal, in inlocuirea treptata a semischeletului de pe ax dupa 2–3 rodiri, prin eliminarea ramurilor sau prin scurtarea acestora spre baza, deasupra unei cresteri noi. Ramurile de schelet din etajul de baza se scurteaza in lemn de 2-3 ani pentru a ramifica si a evita degarnisirea lor. De asemenea, se recomanda o taiere de regenerare a formatiunilor fructifere imbatranite si o rarire a ramurilor de rod, daca incarcatura este prea mare.

La specia mar, cu pomi condusi in forme conice (fus subtire, fus tufa), se aplica cu rezultate foarte bune pentru mentinerea echilibrului pe verticala a coroanei, scurtarea semischeletului care depaseste la jumatate din grosimea axului la punctul de insertie in cepi de 2-3 cm, cu rolul de regenerare permanenta a noilor cresteri.

Avand in vedere cererea crescuta a fermierilor din Romania de a cultiva soiuri de mar cu rezistenta genetica la boli vom prezenta o scurta caracterizare a modului de crestere si fructificare a acestora.

Romus 3

Pomul este de vigoare mijlocie-mica, cu ramuri de schelet solide, inserate pe ax la un unghi de ramificare intre 45-75 de grade.

La plantare, varga se scurteaza la 65-70 cm de la nivelul solului. Datorita pozitiei ramurilor care determina un echilibru intre procesele de crestere si rodire, precum si datorita unei bune capacitati de ramificare, la acest soi, ramurile de schelet si semischelet se garnisesc uniform cu ramuri de rod.

Din aceste considerente, soiul Romus 3 poate fi condus cu usurinsa sub forma de fus subsire, conform regulilor generale.

Taierile de intresinere constau in scurtarea ramurilor de schelet din etajul de baza, pentru a emite noi cresteri si a evita indepartarea rodului de baza ramurii si in regenerarea ramurilor de semischelet dupa 4-5 rodiri.

Pionier

Desi majoritatea ramurilor de semischelet au initial un unghi de ramificare de 65 – 75 de grade, dupa fructificare, datorita rodului, acest unghi se deschide mult. De asemenea, capacitatea de ramificare redusa (ramuri putine si subsiri) si diferentierea masiva de muguri de rod pe ramurile lungi dau un aspect „pletos” acestui soi. Capacitatea mare de productie duce la supraincarcare, fructele ramanand mici.

Conducerea acestui soi sub forma de fus subsire este mai greoaie datorita particularitasilor aratate mai sus. Desi, in general, nu se recomanda scurtarea lastarilor anuali, la acest soi, este absolut necesara aceasta operatiune atat pentru a forta ramificarea si a obtine o garnisire buna a ramurilor de schelet, cat si pentru a norma incarcatura de rod.

Deoarece ramifica foarte putin, iar ramurile sunt lungi, pentru a obtine ramurile de schelet necesare formarii etajului de la baza coroanei, taierile de formare constau in scurtari puternice ale lastarilor alesi in acest scop, pentru a forta ramificarea si consolidarea acestor ramuri, chiar cu riscul indepartarii unei cantitati mari de muguri de rod. Daca aceste ramuri se lasa sa creasca liber (fara scurtari), se apleaca sub greutatea rodului, se degarnisesc repede si se poate ajunge la alternanta de rodire inca din primii ani de rod.

Pentru mentinerea conicitatii coroanei, se reduc toate ramurile de schelet si semischelet, care au devenit prea lungi si depasesc parametrii de grosime a coroanei fus subtire. Cu ocazia acestei operatiuni, se urmareste reducerea unghiurilor de ramificare prin scurtarea deasupra unei cresteri cu pozitie apropiata verticala (30 grade) sau chiar prin dresari ale ramurilor.

Prima

Pentru acest soi se recomanda scurtarea vergii la 85 cm. Daca sarpantele etajului de la baza coroanei au evoluat din ramuri anuale lungi, care in urma fructificarii s-au arcuit, se vor scurta la 50-70 cm, urmarindu-se inchiderea unghiului format de acestea cu axul.

Taierile de intretinere constau in scurtarea sarpantelor cu 1/4 pana la 1/3 din lungime, deasupra unor ramuri laterale purtatoare de rod sau vegetative de vigoare slaba. prin aceste operatiuni se urmareste si echilibrarea sarpantelor, care formeaza etajul de la baza coroanei.

Vigoarea mare a acestui soi (mai ales in cazul altoirii pe MM 106) ne indreptateste sa recomandam si conducerea sub forma de coroana libera fara ax, cu un trunchi de 40-50 cm si cu 3-4 sarpante (formate din lastari apropiasi), prin intermediul carora are loc o distribuire a vigorii pe cele 3–4 elemente de schelet. De asemenea, datorita vigorii mari a acestui soi in combinatie cu portaltoii M 26 si MM 106 se recomanda conducerea sub forma de fus-tufa.

Generos si Topaz

Datorita unghiului de ramificare mic, este greu de realizat etajul de la baza coroanei fus subsire. Acesta se poate obtine prin scurtari succesive ale ramurilor de schelet (an de an) deasupra unor cresteri laterale cu orientare exterioara, pentru a se deschide unghiul format de acestea cu axul pomului sau prin operatii mai costisitoare: arcuire, inclinare sau torsionare.

Avand in vedere tendinta de a forma foarte multe sepute inserate direct pe ax si deci de a supraincarca axul cu muguri de rod, este necesara indepartarea florilor pentru a evita arcuirea sau chiar ruperea acestuia sub greutatea rodului.

Regenerarea semischeletului se face dupa 5-6 ani, cand ramificatiile devin slabe si neproductive. Dupa scurtare se retin ramurile anuale care apar catre baza lor, care se vor folosi pentru inlocuirea semischeletului.

Tinand cont de particularitatile de crestere, consideram ca aceste soiuri pot fi conduse usor sub forma de coroana libera, fara ax, cu 3-4 sarpante uniforme ca vigoare, pe un trunchi de 40-50 cm, crescute liber 3-4 ani. Avantajul acestei coroane consta in reducerea numarului de interventii si in intrarea rapida pe rod a pomilor (deoarece nu se fac taieri in primi ani). Dupa scurtarea vergii la 50-60 cm de la sol, se aleg lastarii necesari formarii viitoarele sarpante. Datorita lipsei taierilor, in urmatorii 2-3 ani, se diminueaza intensitatea cresteri lastarilor si se stimuleaza rodirea. In anul 4-5 de la plantare, se intervine prin taieri de reductie a sarpantelor pentru a provoca ramificarea, prin eliminarea lastarilor anuali vigurosi, prin regenerarea semischeletului si a formatiunilor de rod si chiar rarirea ramurilor de rod, in cazul unei incarcaturi cu rod prea mari.

Sursa: „Pomi, arbusti ructiferi, capsun – Ghid tehnic si economic”, Institutul pentru cercetare-Dezvoltare Pomicultura, Pitesti, 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE