Specialistii Unitatii Fitosanitare Mures recomanda fermierilor care detin livezi sa aplice in aceasta perioada tratamente fitosanitare pentru a combate viermele merelor (Carpocapsa p) si viermele prunelor (Laseyresia f).

Pentru acest lucru, agricultorii pot folosi unul dintre urmatoarele produse: AVAUNT 150 SC-0,033% sau CALYPSO 480 SC – 0,02% sau CORAGEN – 0,01% sau DECIS 25WG – 0,003% sau FASTAC 10 EC – 0,02% sau KAISO SORBIE 5 EG – 0,015%( 0,225 kg/ha), precum si alte produse omologate cu efect similar.

In cazul in care acest daunator apare esalonat, este nevoie ca fermierul sa repete tratamentul la 10-12 zile.

De asemenea, pentru prevenirea si combaterea bolilor la mar si par, agricultorii pot adauga in solutie unul dintre urmatoarele fungicide:

  • – produse care combat rapanul si fainarea: CHORUS 75 WG – 0,02% sau FLINT PLUS 64 WG-0,125% sau FOLICUR SOLO 250 EW– 0,05%. sau SCORE 250 EC – 0,015%.
  • – produse care combat rapanul: CAPTAN 50 WP– 0,25% sau DELAN 700 WDG– 0,05% sau DITHANE M-45– 0,2% sau FOLPAN 80 WDG – 0,15%, in combinatie cu un produs pentru fainare ca: THIOVIT JET 80 WG – 0,3% sau SULFOMAT 80 PU- 0,3% sau KUMULUS DF – 0,3%.

In cazul combaterii bolilor la prun, precum patarea rosie, ciuruire a bacteriana si micotica, monilioza) se recomanda adaugarea in solutie a unui fungicid precum: BRAVO 500 SC – 0,15% sau CAPTAN 50 WP – 0,25% sau DELAN 700 WDG– 0,05% sau DITHANE M-45-0,2%.

Volumul mediu de solutie (l/ha) aplicat cu utilaje terestre in pomicultura este de 1500 l/ha la mar,cires, visin, nuc, iar la par, gutui, prun, cais, piersic, nectarin, arbusti fructiferi, capsuni, pepiniere pomicole este de 1000 l/ha.

Specialistii Unitatii Fitosanitare Mures mai precizeaza ca pentru soiurile la care fructele au coacere timpurie nu se vor face tratamente cu 12 – 14 zile inainte de recoltare.

Dr. ing. Pogacian Marian 

 

Share on Facebook