Dupa ce au acumulat o experienta importanta in relatia cu marile lanturi de magazine, mai multi legumicultori din comuna Izbiceni (Olt), membri ai unei cooperative, s-au hotarat sa-si creeze propriul brand de legume romanesti, cu ajutorul caruia sa patrunda in cat mai multe hipermarketuri din tara.

Initiativa apartine Cooperativei Agricole Horticole Izbiceni, iar noul brand doreste sa sublinieze transabilitatea produselor, facandu-l astfel pe consumator mult mai atent la originirea, precum si la calitatea legumelor cumparate.

„In 2014, noi am reusit sa livram aproape 100 de tone de legume in hipermarketuri, in principal ardei gras, capia, vinete si castraveti, gratie platformei Dor de Gust. Am acumulat o experienta importanta din acest punct de vedere. Ne dorim in prezent sa cream un nou brand prin care sa aratam, sa subliniem transabilitatea produsului: ca a plecat de la cooperativa x, de la fermierul y. Fiecare produs sa fie insotit de eticheta. De asemenea, este foarte important sa realizam si o distinctie a legumelor, cele care sunt calitate extra sau cele care sunt calitatea I sau II. Din pacate, in acest moment nu avem o asemenea selectie, iar tot ce se vinde se comercializeaza amestecat si la acelasi pret. Ne dorim sa lansam acest brand in primavara, sa-l crestem putin cate putin, dar pe niste principii sanatoase”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Velica, presedintele Cooperativei Agricole Horticole Izbiceni.

Predictibilitate redusa in relatia cu hipermarketurile

Legumicultorii atrag atentia ca livrarile de produse catre hipermarketuri sunt deficitare in acest moment, in primul rand din cauza lipsei unei predictibilitati asupra cantitatilor cerute de lanturile de magazine.

„Nimenu nu vine sa-mi spuna ce cantitate de legume ar trebui sa ofer pe luni, defalcat. Cerintele marilor magazine sunt numai in anumite momente. De asemenea, in momentul in care avem un varf de productie si piata e putin blocata sa spunem, atunci si comenzile lor scad dramatic. Atunci cand avem un contract, trebuie sa ne respectam ca parteneri, sa-si asume si dansii o parte din risc. In lipsa unei predictibilitati nu va functiona nimic”, mai spune Mihai Velica.

Presedintele Cooperativei Agricole Horticole Izbiceni sustine de asemenea ca autoritatile ar trebui sa instituie cat mai repede facilitatile fiscale pentru fermierii care aleg sa se asocieze intr-o cooperativa, acest lucru fiind deosebit de important pentru sustinerea sectorului.

„Sustin de exemplu acel TVA de 5% la inputuri pentru fermierii care sunt asociati intr-o cooperativa. De asemenea, CAS redus la jumatate pentru ca fermierul care ajunge la varsta de pensionare sa i se asigure o pensie minima. Totodata, incurajarea si mai mare a cooperativelor in procesul de selectie a proiectelor pe fonduri europene, precum Instalarea tinerilor fermieri. Daca nu venim cu masuri concrete, ne vom trezi ca piata noastra va fi din ce in ce mai acaparata de produsele din export, iar noi, legumicultorii, din ce in ce mai divizati”, este de parere presedintele Cooperativei Agricole Horticole Izbiceni.

Combaterea daunatorilor cu insecte

Legumele produse in cadrul cooperativei de la Izbiceni sunt fara reziduuri de pesticice, combaterea daunatorilor fiind realizata cu ajutorul unor insecte-pradator, aduse tocmai din Olanda.

„Din cauza unor atacuri tot mai frecvente ale Tripsului californian, eficienta produselor chimice a fost din ce in ce mai scazuta. Am gasit aceasta solutia salvatoare. Folosim mai exact niste insecte pradatoare, care se utilizeaza de ani buni in Europa. Se pot folosi in legumicultura, dar si in floricultura. Ele realizeaza toata treaba, se fac 4 lansari intr-un ciclu de productie. Chiar in aceste zile vom avea primele lansari in faza de rasad contra paianjenului rosu, culminand cu perioada de sfarsit de mai – iunie cand se fac ultimele lansari. Partea de polenizare este asigurata de bondari, care fac o munca extraordinara. Am inceput acest proiect acum 3 ani, suntem in al 4-lea. Nu este ceva foarte costisitor. In functie de gradul de infestare, de suprafata de solar, putem avea un cost cu circa 10% mai mare fata de tratamentul chimic, pe un an, insa acel 10% se recuperaza prin calitate si spor de productie care creste cu 10-20%”, mai spune Mihai Velica.

Intrebat care ar fi pretul ce le-ar asigura legumicultorilor un profit minim in urma comercializarii produselor, presedintele Cooperativei Agricole Horticole Izbiceni afirma ca acesta ar fi cuprins intre 50-60 de eurocenti pe kg, mai exact 2,5-3 lei. „In perioada 15 iunie – 15 septembrie un pret care l-ar multimi pe fermier ar fi 50-60 de eurocenti pe kg. Nu trebuie sa ajungem din noi in situatii in care agricultorii vand si cu 70 – 80 de bani”, ne-a mai declarat Mihai Velica.

Ministerul Agriculturii lucreaza in prezent la un proiect de lege pentru a stimula formarea de cooperative. Astfel, fermierii care se asociaza ar putea beneficia de reducerea impozitului pe profit cu 20% timp de 5 ani, dar si de scutirea de impozit pe proprietate (teren, animale, utilaje etc) care se folosesc in comun.

Share on Facebook