Fermierii romani ar avea capacitatea sa ofere spre vanzare, in supermarketuri, legume din productia interna, pentru circa 9 luni pe an, daca ar avea incheiate contracte „ferme” cu agentii economici, este de parere Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

„In cele mai civilizate tari, productia interna este protejata. Asta trebuie sa se intample si in Romania. Daca vreti, mergem in Olanda sa vedem daca pe raft gasim alta bere decat cea produsa de olandezi. Noua lege votata de senat, prin care trebuie sa gasim la raft peste 51% legume din productia interna, sa stiti ca e plapanda. Legumicultorii romani pot sa asigure produse pentru 9 luni, nu doar pentru 2-3 luni. Sunt in stare daca ar avea desfacerea asigurata. Ei toti se ingramadesc pe piata, avem pietele pline de legume o luna de zile, apoi umblam dupa rosii in Bulgaria sau Turcia. Daca ar avea niste contracte ferme cu magazinele mari ar cunoaste foarte bine perioadele in care trebuie sa vina cu legume pe piata”, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Recent, Senatul a adoptat o propunere legislativa prin care obliga comerciantii persoane juridice sa achizitioneze produsele din categoriile carne, legume si fructe, in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecare categorii, din productia romaneasca.

Actul prevede ca in lunile de iarna, din decembrie si pana in februarie, prin exceptie, legumele si fructele din import ar putea sa reprezinte maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie.

Initiativa legislativa votata in plenul Senatului mai precizeaza ca nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei nr. 21/1996.

Share on Facebook