Baciu, LAPAR: Seceta provoaca pierderi de 2 miliarde euro si va majora preturile produselor romanesti

Facebook
Twitter

Seceta a afectat grav culturile agricole din acest an si a determinat producatorilor pierderi de peste 2 miliarde de euro, reprezentand investitii nerecuperabile. Mai mult decat atat, seceta va avea ca efect si majorarea preturilor produselor romanesti, in perioada urmatoare, este de parere Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

Porumbul este cea mai afectata cultura, insa seceta a adus prejudicii si altor culturi precum cele de soia, grau, rapita, de floarea-soarelui, dar si legumelor.

„Seceta s-a comportat diferit, in functie de zona, cea mai afectata fiind zona Moldovei, unde nu a mai plouat din luna aprilie, iar de atunci aici s-a instalat seceta, iar majoritatea culturilor sunt in pericol. Alte zone afectate sunt sud-vestul Banatului, vestul si estul tarii, in special in judetul Constanta. Cea mai afectata este cultura porumbului, incepand de la 30-50% pana la 100%. In Moldova sunt suprafete imense afectate 100%”, a afirmat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), pentru Mediafax.

Laurentiu Baciu a mai afirmat ca LAPAR nu are o evidenta exacta a marimii suprafetelor afectate de seceta, insa a subliniat ca pierderile totale depasesc suma de 2 miliarde de euro.

„Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, pana in prezent se inregistreaza pierderi de peste 2 miliarde euro, urmand ca suma sa creasca pe masura ce temperaturile raman foarte ridicate si fara precipitatii. Cand spun 2 miliarde de euro este vorba de investitii deja facute care nu se mai recupereaza. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut daca recoltam productia”, a spus Baciu.

De asemenea, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli a mentionat, pentru sursa citata, ca in perioada urmatoare se vor scumpi fructele, legumele, precum si cerealele. „Vorbim in primul rand de scumpiri la materia prima. Apoi se vor scumpi toate in lant”, a mai adaugat Laurentiu Baciu.

Ajutoarele de stat pe care le-ar putea primi producatorii afectati de seceta sunt conditionate de Regulamentul european, care prevede ca valoarea respectivelor ajutoare sa fie de maximum 0,6% din Produsul Intern Brut.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE