Agricultorii, nemultumiti de durata evaluarii pagubelor produse de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultorii ale caror culturi sunt afectate de seceta sunt tot mai nemultumiti de durata evaluarii pagubelor de catre autoritati, precum si de ineficienta cheltuielilor cu sistemul de irigatii, au precizat de curand presedintii celor mai mari asociatii ale fermierilor din Romania, respectiv Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si Federatia Nationala Pro Agro.

„E adevarat ca domnul ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin, n.r.) detine o statistica a productiei totale a Romaniei, numai ca noi, agentii economici, privim lucrurile astea prin recuperarea cheltuielii. Or, an de an, cheluielile cresc. Iar anul acesta procentul de recuperare este mult mai mic decat anul trecut. Si atunci cand noi va dam cate o stire ne raportam la situatia financiara. Legat de irigatii, nu as vrea sa ne intoarcem in urma, dar pe timpul raposatului problema irigatiilor era o problema de CSAT. Nu poti sa stai indiferent in ceea ce priveste alimentatia poporului. In ultimii 25 de ani majoritatea guvernelor s-au straduit sa distruga acele sisteme de irigatii, iar acum se fac eforturi foarte mari dand o cifra care sa ne satisfaca in a pune pe picioare acel sistem de irigatii, care ajunge la cateva zeci de miliarde, lucru care este imposibil pentru Romania”, a declarat, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), conform Mediafax.

Acesta a mai spus ca agricultorii sunt nemultumiti de faptul ca eveluarea pagubelor produse de seceta dureaza destul de mult, dar totodata atrage atentia ca acesta operatiune este pana la urma una complexa.

„Un lucru la care am gasit intelegere la minister ca acea evaluare care se face in teren sa se faca pe fermier si nu cum era procedeul inainte, pentru o anumita zona, intr-un anumit procent, pentru ca sunt situatii diferite de la fermier la fermier, de la exploatatie la exploatatie. In situatia aceasta poti face si o evaluare corecta a pierderilor pe care le-am avut. Ce-i drept nu ne multumeste ca dureaza. Si noi avem nevoie de acele resurse. Nu stim la ora aceasta la cat vor ajunge. Deci nu am putea spune ca vom fi despagubiti cu 100, cu 200, cu 300 sau cu 1.000 de euro pe hectar. Nu stim pentru nici nu s-a terminat evaluarea din teren, evaluare care, daca vrei sa o faci cat mai corecta, duce pana la recoltare. E un lucru destul de complex”, a mai spus Laurentiu Baciu.

Pe de alta parte, Emil Dumitru, presedintele Federatiei nationale Pro Agro, a declarat ca cele mai afectate exploatatii de seceta sunt cele medii.

„Oricum, Romania si fermierii romani au un deficit de competitivitate raportandu-ne la subventiile pe care le incasam fata de fermierii din UE. Cu siguranta avem seceta in Romania. (…) Consumatorul probabil ca va plati un pret mai mare, ma refer si la ce inseamna pretul de achizitie pe care traderii din Romania il lanseaza in piata astazi pe ceea ce inseamna productia de culturi de porumb si de floarea-soarelui. Eu sunt nemultumit de modul in care functioneaza filierele de produs in Romania si in care traderii, care detin peste 51% din capacitatile de depozitare inteleg sa creeze un parteneriat cu fermierul si sa-si imparta profitul pe filiera de produs. Nu am fost capabili in 25 de ani sa reabilitam un sector de irigatii in care se pare ca am cheltuit undeva la 2,8 miliarde de euro si daca am fi stiut sa le cheltuim altfel ar fi aratat suprafata agricola a Romaniei”, a declarat Emil Dumitru.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE