Laurentiu Baciu, LAPAR: De ce trebuie sa platim apa pentru irigatii? Neutilizata, s-ar duce in mare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR), a afirmat in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor, ca nu intelege de ce agricultorii trebuie sa plateasca apa din canalele de irigatii, care, neutilizata, ar ajunge in mare.

„Nu inteleg de ce platim apa folosita la irigatii, ca daca nu o iau eu se duce in mare, pe cand eu aduc plus valoare, ajut economia. Daca nu iau apa din Siret, ea se duce in Dunare si de acolo in mare, deci la revedere”, a declarat Laurentiu Baciu, conform Mediafax.

In replica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent si el la sedinta Comisiei pentru Agricultura, a precizat ca 80% din pretul apei pe care o folosesc fermierii se duce in energia electrica de care au nevoie motopompele.

„Din costul pentru irigatii, 80% e reprezentat de energie. Asta este marea problema. De aceea am intervenit in 2011 pentru a reduce pretul la energie si de aceea vrem sa schimbam pompele acelea, pentru ca pretul energiei sa fie cat mai mic. Avem costuri foarte mari, pentru ca avem infrastructura din anii ’70. Noi pompam in amonte, dar in momentul de fata studiem posibilitatea ca din barajele pe care le avem sa folosim apa si pentru sistemele de irigatii si sa putem iriga gravitational. La un moment dat va trebui sa discutam cu Ministerul Mediului pentru a putea folosi apa din panza freatica. Astazi este interzis. E o chestiune pe care trebuie sa o privim in viitor”, a afirmat Daniel Constantin, potrivit sursei citate.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE