Suprafetele cultivate cu mac, de anul trecut, nu au depasit 10 hectare, cei mai multi producatori ai acestei plante regasindu-se in comuna Rimetea, din judetul Alba. De asemenea, alti cultivatori de mac se mai pot gasi in judetele Covasna, Bistrita Nasaud si Neamt, conform datelor oferite de APIA, la solicitarea StiriAgricole.ro.

Din cauza autorizatiilor necesare pe care un fermier trebuie sa le aiba inainte de a planta mac, precum si din pricina sprijinului limitat oferit de autoritati, majoritatea cultivatorilor de mac din tara noastra au exploatatii de circa 30-40 de ari. Cu toate acestea, cultivarea macului se poate dovedi o afacere destul de profitabila, in conditiile in care se pot produce circa 1.000 de kilograme la un hectar, iar pretul unui kilogram de mac fiind de 20 de lei.

Cultivatorii de mac au primit anul trecut subventii pentru plante industriale si medicinale in valoare de 156,89 euro pe hectar, conform documentelor Ministerului Agriculturii.

Persoanele care au beneficiat anul trecut de subventii APIA pentru culturile de mac sunt:

  • Spanu Dobrita, din localitatea Gura Ialomitei, judet Ialomita;
  • Constantin Popescu, din localitatea Piscu Vechi, judetul Dolj;
  • Istvan Fabian, din judetul Covasna;
  • Zoltan Somogyi, din localitatea Nusfalau, judetul Salaj;
  • Alexandru Nagy, din localitatea Micestii de Campie, din Bistrita-Nasaud;
  • Susana Imre, din localitatea Rametea, judetul Alba;
  • Maria Lukacs, din localitatea Turia, judetul Covasna;
  • Constantin Panaghia, localitatea Oras Budesti, din Calarasi;
  • Iuliu Kovacs, din localitatea Livada, judetul Satu-Mare;
  • Ilona Veress, din localitatea Rametea, din judetul Alba.

Pentru cei care au de gand sa infiinteze o cultura de mac este bine de stiut ca cele mai bune plante premergatoare sunt cerealele de toamna, precum si leguminoasele pentru boabe. Densitatea de seminte germinabile la metru patrat este de 600 – 800, daca se va semana la o distanta de 50 cm intre randuri. Astfel, pentru un hectar veti avea nevoie de circa 2-3 kilograme de seminte.

In ceea ce priveste intretinerea culturii de mac, aceasta trebuie sa se bazeze in primul rand pe asigurarea necesarului de elemente nutritive. Sunt recomandate astfel urmatoarele doze: 80-90 kg/ha azot, substanta activa; 40-50 kg/ha fosfor, substanta activa; 40-45 kg/ha potasiu, substanta activa.

Pentru combaterea buruienilor, fermierii trebuie sa execute 2-3 lucrari de plivit, 2-3 lucrari de prasit, plus un plivit manual si 1-2 prasile mecanice. De asemenea, o combatere eficienta a bolilor si daunatorilor se poate realiza prin respectarea rotatiei culturilor.

In antichitate, macul era folosit preponderent pentru a realiza ulei din semintele sale. De asemenea, semintele de mac mai erau folosite si pentru diverse preparate culitare, in special pentru deserturi. Si in bucucataria romaneasca, mai exact in Ardeal, exista o prajitura denumita „coarda cu mac”.

Pe de alta parte, macul este cultivat si pentru productia de opiu, mai ales in tarile asiatice si in Orientul Mijlociu. Recent, ONU atragea atentia ca productia globala de opium, din care este fabricata heroina s-a dublat in ultimii doi ani, ajungand la 4.554 de tone in 2014, cel mai ridicat nivel de dupa 1930.

 

Share on Facebook