Daniel Constantin: In trei ani cu seceta, dam despagubiri cat am avea nevoie pentru a reabilita sistemul de irigatii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marti, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura din Parlament, ca in trei ani secetosi fermierii primesc despagubiri echivalente cu investitia necesara pentru reabilitarea sistemului de irigatii, conform Mediafax.

“Valoarea despagubirilor cauzate de seceta in 2007 a fost de 370 de milioane de euro, iar noi vorbim de un miliard de euro necesar pentru a investi in infrastructura de irigatii. In trei ani cu seceta, din pacate, dam despagubiri cat am avea nevoie pentru a reabilita sistemul de irigatii, care ne va ajuta pe o perioada de 40-50 de ani”, a afirmat Daniel Constantin, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura.

Ministrul Agriculturii declarat de asemenea ca 80% din pretul apei pe care o folosesc fermierii se duce in energia electrica de care au nevoie motopompele.

„Din costul pentru irigatii, 80% e reprezentat de energie. Asta este marea problema. De aceea am intervenit in 2011 pentru a reduce pretul la energie şi de aceea vrem sa schimbam pompele acelea, pentru ca pretul energiei sa fie cat mai mic. Avem costuri foarte mari, pentru ca avem infrastructura din anii ’70. Noi pompam in amonte, dar in momentul de fata studiem posibilitatea ca din barajele pe care le avem sa folosim apa şi pentru sistemele de irigatii şi sa putem iriga gravitational. La un moment dat va trebui sa discutam cu Ministerul Mediului pentru a putea folosi apa din panza freatica. Astazi este interzis. E o chestiune pe care trebuie sa o privim in viitor”, a mai spus Constantin.

Ministrul a precizat totodata ca realizarea canalului Siret-Baragan ar necesita o investitie totala de 12 miliarde de euro, dar 450.000 de hectare ar putea fi irigate.

„Canalul Siret-Baragan poate iriga in jur de 450.000 de hectare. Nevoia de investitie acolo, cel putin pe cifrele pe care le avem la dispozitie, depaseste 12 miliarde de euro. Acolo sunt trei activitati care se pot face. Pe de o parte combaterea inundaţiilor, pe de alta parte transport, iar pe de alta parte din irigatii. Pentru zona de irigatii e nevoie de mai bine de un miliard de euro, dar pentru un canal cu utilizare multiplă e nevoie de mai bine de 12 miliarde de euro”, a mai spus Constantin.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE