Laurentiu Baciu, LAPAR: Productia de rapita si grau de anul acesta risca sa scada cu 40% fata de 2014

Facebook
Twitter

Productia de rapita si grau de anul acesta risca sa scada cu circa 40% fata de cea inregistrata in 2014, preponderent din cauza conditiilor climatice, avertizeaza Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

„Drept sa va spun, situatia culturilor nu este una prea buna. Daca in sud putem spune ca stam oarecum mai bine, in partea de centru si nord a tarii situatia este putin mai critica. Avem o problema cu rapita de exemplu, care s-a scos in ultimul timp, aceasta fiind inlocuita cu alte culturi. Dupa aceea, starea de vegetatie a graului este destul de neclara. In partea de centru-nord a tarii e o lipsa de apa crunta. Acest lucru risca sa ameninte si infiintarea culturilor de primavara. Totodata, din cauza lipsei de precipitatii si ingrasamintele nu au putut fi folosite asa cum ar fi trebuit. Insamantarile de primavara s-au intarziat cu minim 2 saptamani lucru ce duce automat la o dezvoltare insuficienta a plantelor, mai ales pana in perioada in ne vom confrunta cu seceta. Am fost anuntati ca in luna iulie-august vom avea o seceta crunta”, a declarat, pentru Stiriagricole.ro, Laurentiu Baciu.

Presedintele LAPAR considera ca in acest an productia culturilor de toamna, cat si de primavara, se va dimuna cu circa 40% fata de prodcutia inregistrata in 2014.

„Daca raportam la nivelul anului trecut si am face o prognoza, cred ca avem o scadere a productiei, pana acum, de 30-40%. Aceasta scadere va influenta mult productia de anul acesta la culturile pe care le-am amintit deja, atat cele de toamna, in special cultura graului si a orzului, cat si a celor de primavara, ma refer aici la culturile de baza precum porumbul, floarea-soarelui, soia”, a mai spus Laurentiu Baciu.

Suprafata insamantata in toamna anului 2014 cu grau, orz, orzoaica si rapită a fost de 2.876.561 hectare, conform datelor Ministerului Agriculturii, prezentate de Agerpres. Suprafata nerasarita a acestor culturi este de 24.749 ha (1%), iar cea rasarita partial este de 73.913 hectare.

Din punct de vedere al graului, acesta a rasarit pe 97% din suprafata totala de 2,11 milioane hectare, iar suprafata nerasarita este de 7.188 hectare, aceasta regasindu-se preponderent in judetele Vaslui, Dolj, Dambovița, Botosani, Harghita si Braila.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE