Scandal la Bruxelles pe tema Telemelei de Ibanesti si a Novacului afumat de Tara Barsei

Facebook
Twitter

Dupa ce seful Directiei Generale Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Viorel Morarescu, declara lunile trecute, ca mai e putin pana cand se va obtine protectia la nivel european pentru Telemeaua de Ibanesti si Novacul afumat de Tara Barsei, iata ca Grecia si functionarii de la Bruxelles au gasit argumente solide sa blocheze procedurile.

„In cel mult doua saptamani vom obține avizul pentru „Telemeaua de Ibanesti” ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP). Acesta a trecut de perioada de opoziție la nivel comunitar si mai este doar o procedura interna de publicare si de transmitere. Avem remediate si problemele intampinate pentru „Novacul afumat de Țara Barsei” si speram ca si acest produs sa primeasca acordul Comisiei Europene in luna mai”, a declarat Viorel Morarescu, directorul general al Directiei Generale Industrie Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la inceputul lunii aprilie, citat de Agerpres.

Acum grecii au motivat ca Telemeaua de Ibanesti nu poate obtine protectia la nivel european pentru ca insasi numele produsului, care este de origine greaca. De asemenea, functionarii europeni au aratat ca nici Novacul afumat de Tara Barsei nu poate obtine protectia la nivel european, deoarece pestele este originar din China si nu poate fi atestat ca produs romanesc.

In prezent, un singur produs romanesc se bucura de protectie la nivel european. Este vorba de magiunul de Topoloveni. Producatorii au reusit sa obtina fonduri insemnate de la UE pentru promovarea produsului in tari terte, ca Elvetia, Rusia sau tarile arabe.

In curs de obtinerea certificarii la nivel european sunt si alte produse romanesti, cum sunt Gemul de rubarbar, Cascavalul de Saveni, Branza de Covurlui, dar si Carnatii de Plescoi.

Spre comparatie, Bulgaria, stat care a aderat la aceeasi data cu Romania la Uniunea Europeana, are cinci produse care au obtinut certificarea, un produs pentru care documentatia este in curs de verificare si inca unul aflat in perioada de opozitie.

Ungaria, un membru mai vechi al UE, se poate lauda cu 14 produse inregistrate si un produs pentru care documentatia este in curs de verificare, fiind vorba de un tip de branzeturi pentru care se doreste obtinerea certificarii de specialitate traditionala garantata.

Croatia, care a devenit membra a UE la 1 iulie 2013, are deja un produs care a obtinut certificarea de Indicatie Geografica Protejata si are alte sase dosare in curs de avizare, potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE