Baciu, LAPAR: Avem circa 600.000 hectare afectate de seceta. Cele mai mari pierderi sunt la porumb

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproape 600.000 de hectare, cultivate cu porumb, sunt afectate puternic de seceta din acest an, care, potrivit fermierilor, este mult mai severa decat cea de anul trecut. Pe langa porumb, alte culturi care sufera in prezent de lipsa precipitatiilor sunt si cele de floarea-soarelui cat si cele de soia.

„E o situatie ceva mai critica decat anul trecut. Seceta s-a raspandit pe o suprafata mult mai mare decat cea de anul trecut. Daca in 2015, zona Moldovei a fost cea mai afectata de seceta, anul acesta, practic, trei sferturi din suprafata Romaniei e afectata de seceta. Exista unele zole in care distrugerea e de aproape 100%, mai ales acolo unde s-a semanat mai tarziu. Cea mai afectata cultura este cea a porumbului. Nici floarea soarelui nu a fost evitata. Sunt zone unde efectele sunt dezastruoase. De asemenea, seceta a avut influente foarte puternice si asupra culturii de soia”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Intrebat care este in prezent numarul de hectare calamitate, Laurentiu Baciu considera ca este dificil sa se faca o estimare corecta, in conditiile in care seceta evolueaza de la o zi la alta. Cu toate acestea, seful LAPAR este de parere ca putem vorbi de cel putin 500.000 – 600.000 de hectare afectate de seceta, cel putin pentru cultura porumbului. „Pe zi ce trece, suprafetele afectate cresc. Automat, vom avea si o diminuare substantiala a a productiei”, ne-a mai spus acesta.

In ceea ce priveste posibilitatea acordarii unor despagubiri fermierilor care au suprafete agricole afectate de seceta, Laurentiu Baciu ne-a precizat ca au existat discutii in acest sens atat cu ministrul Agriculturii, precum si cu premierul Ciolos. „Ni s-a promis ca se vor face eforturi pentru a gasi resursele necesare in vederea acordarii unor despagubiri. Deocamdata sunt niste promisiuni, insa speram sa existe si ceva concret”, ne-a mai spus seful LAPAR.

In legatura cu acest subiect, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat ca in 2015 au fost alocata suma de 300 de milioane de lei pentru despagubirile provocate de seceta, din aceasta suma platindu-se doar o jumatate, deoarece multi fermieri nu au intrunit conditiile necesare.

„Vedem din nou cat de necesare sunt irigatiile, Fondul Mutual. Asteptam de foarte mult timp ca legea sa fie modificata, sa devina una functionala. Ne punem sperantele ca celor care le revine aceasta sarcina, adica Parlamentul, sa adopte schimbarile necesare. Vorbim de foarte multi ani, timpul trece, si vedem ca lipsa lor (irigatii, Fond mutual) ne produc neajunsuri, ca sa nu spun foarte mari neplaceri”, a mai spus Laurentiu Baciu.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE