Ministrul Agriculturii ii indeamna pe fermieri sa infiinteze un Fond mutual. Baciu, LAPAR: Legislatia actuala nu se poate aplica

Facebook
Twitter

Fermierii sunt indemnati de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sa infiinteze chiar din 2016 un Fond mutual, astfel incat agricultorii ale caror culturi au fost afectate de seceta sa nu mai fie despagubiti cu sume care provind in intregime din bugetul de stat. Cu toate acestea, presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, avertizeaza ca legislatia din prezent nu poate fi aplicata pentru constituirea unui Fond Mutual.

„O despagubire acordata pe Fond mutual, indiferent ca vorbim de grindina, seceta, sau alte boli, se compune ca si valoare totala din contributia de la bugetul de stat, contributia europeana si contributia membrilor. Am facut un apel si sper ca fermierii vor actiona, deoarece ei sunt cei care constituie fondul respectiv, sper sa inteleaga si sa-l avem in anul 2016”, a declarat Daniel Constantin la intalnirea cu reprezentantii fermierilor.

Luna trecuta, ministrul Agriculturii explica si modul in care ar putea fi constituit Fondul mutual. In opinia sa, fermierii care primesc subventii APIA ar trebui sa plateasca un procent din aceste sume catre Fondul mutual. „In cazul in care exista un acord general asupra acestui lucru, nu ar trebui sa fie o problema. Poate fi introdusa o obligativitate in acest sens daca exista, repet, acordul tuturor federatiilor. In noul PNDR avem suma de 200 de milioane de euro care sta si asteapta sa se constituie acest Fond Mutual”, spunea in luna august Daniel Constantin.

Cu toate acestea, presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a precizat ca nu exista o legislatie care sa poata fi aplicabila in legatura cu constituirea Fondului mutual.

„Noi am cerut modificarea acestei legislatii, ca sa putem infiinta Fondul mutual. In plus, nicio societate de asigurari din Romania nu asigura seceta si inghetul de iarna. Pagubele s-au produs din cauza secetei si trebuie obligatoriu interventia Guvernului, pana va fi infiintat Fondul mutual”, a declarat presedintele LAPAR.

In ceea ce priveste despagubirile pentru seceta, Ministrul Agriculturii a anuntat recent ca autoritatile intentioneaza sa le plateasca in avans, respectiv in lunile noiembrie sau decembrie 2015, sprijinul nefiind mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de baza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE