Liderii principalelor asociatii ale fermierilor sunt de parere ca un fond mutual ar putea fi infiintat in Romania doar daca fermierii vor fi obligati sa plateasca o cotizatie, asa cum se intampla si in alte state din Uniunea Europeana.
Prin intermediul unui fond mutual, fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari (seceta, inghet), despagubirile fiind acordate atat din contributiile membrilor, precum si din fondurile PNDR 2014-2020, care are prevazute circa 200 de milioane de euro pentru a acoperi pagubele din agricultura.
Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, considera ca un fond mutual nu poate functiona adecvat fara obligativitatea cotizarii, deoarece, prin acest lucru fondul ar avea resursele necesare pentru a oferi despagubiri.
„Fermierul niciodata nu o sa cotizeze de buna voie, ci doar cand ii crapa maseaua. Nici nu poate functiona un fond mutual adevarat fara obligativitate, adica sa stii ca vei avea cotizatiile incasate, deoarece suma este destul de mare, de buna voie nu va da nimeni, ci doar atunci cand i se intampla (paguba, n.r.). Constituirea mai mult fonduri este practic ineficienta. Trebuie un fond mutual puternic, cu o cotizatie serioasa, incasata la timp, pentru ca fondul sa fie intr-adevar de ajutor fermierilor in caz de nevoie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.
Totodata, Laurentiu Baciu afirma ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale putea infiinta un asemenea fond mutual inca de acum 4 ani.
„LAPAR a fost intotdeauna pentru infiintarea acestui fond, numai ca nu am avut suportul legal. Nu a existat o lege functionala. Legea care a iesit, apoi ordonantele, sunt nefunctionale. LAPAR nu se implica intr-un lucru neserios. Ministerul avea posibilitatea de acum 4 ani sa-l faca (Fondul, n.r.), daca avea interes. Macar in ceasul al 12-lea sa intocmeasca un cadru legislativ corect, pentru a infiinta fondul mutual”, ne-a mai precizat Laurentiu Baciu.
Pe de alta parte, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, este de parere ca un fond mutual ar trebui gestionat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF), care tine sub lupa sistemul de asigurari si pensii private.
„Noi trebuie sa ne alegem cadrul in care dorim sa functionam. Sigur, conceptul potrivit caruia daca nu e obligatoriu, atunci nu ma intereseaza sau nu iau in considerare, functioneaza, de aceea trebuie sa gasesti o varianta de a putea colecta sumele pentru fond. In Romania, inca nu se intelege foarte clar ce inseamna fond mutual. Trebuie sa dai incredere celor care vor beneficia la acest fond ca intr-adevar vor beneficia de ajutor, in caz de probleme. Din punctul meu de vedere, fondul ar trebui gestionat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, care verifica inclusiv sistemul de asigurari, pentru ca, oricine ar vrea sa-l faca, acest fond, intodeauna vor exista discutii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).
Claudiu Franc a dat ca exemplu Franta, unde fiecare agricultor, indiferent de dimensiunea economica a fermei, plateste o suma fixa de 10 euro pe an.
„Noi am avut o intalnire cu reprezentantii fondurilor mutuale din Franta si Italia, in cadrul unui grup de lucru. In Franta, fiecare agricultor, indiferent de dimensiunea economica a fermei, plateste o suma fixa de 10 euro pe an, pe care o colecteaza statul, Finantele. In momentul in care apare o problema la un fermier, indiferent ca activeaza in domeniul vegetal sau in cel zootehnic, automat se inchide toata ferma, iar agricultorul primeste o compensatie echivalenta ca si cand ferma ar functiona intr-un an normal”, a mai spus Claudiu Franc.
De asemenea, si Ion Cioroianu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), afiliata Pro Agro, considera ca obligativitatea cotizarii este necesara in cadrul unui fond mutual.
„Trebuie o asemenea obligativitate, deoarece nimeni nu va plati benevol. Chiar cu 2 ani in urma a existat la Ministerul Agriculturii o intalnire cu un expert francez pe fonduri mutuale si chiar l-am intrebat daca fermierii fracezi se inscriu benevol. Acesta mi-a raspuns ca benevol, la ei, inseamna de fapt obligatoriu. Nu se vor inscrie (fermierii, n.r.) daca nu ii obligi. Anul acesta este cea mai buna dovada ca, daca nu ai un fond mutual care sa despagubeasca fermierii si la seceta, nu faci nimic”, a spus, pentru StiriAgricole.ro, Ion Cioroianu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR).
Federatia Pro Agro este singura asociatie care a depus dosarul in vederea acreditarii unui fond mutual, dupa ce a infiintat fundatia Fondul Mutual Pro Agro (FMPA). Ca urmare a unor modificari legislative, prin aprobarea OUG 63/2014 in forma agreata de Ministerul Agriculturii, fondurile mutuale nu mai pot fi infiintate de fundatii, ci de asociatii. Pe cale de consecinta, Fondul Mutual Pro Agro a hotarat sa actioneze in instanta MADR, cu scopul de a anula decizia de respingere a acreditarii si de a cere despagubiri in valoare de 6,1 milioane de euro.
Contactat de StiriAgricole.ro, Alex Jurconi, presedintele Fondului Mutual Pro Agro (FMPA) a refuzat sa ofere un punct de vedere cu privire la aceste aspecte.
Cealalta mare asociatie agricola, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a renuntat la ideea infiintarii unui fond mutual.