Alex Jurconi, Pro Agro: Vom propune introducerea obligativității aderării la un fond mutual

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Președintele Pro Agro, Alex Jurconi, a declarat că federația va propune un amendament la legea privind înființarea și funcționarea fondurilor mutuale, astfel încât toți cei care exploatează terenuri agricole sau dețin animale să fie obligați prin lege să adere la un fond mutual, dacă vor să primească despăgubiri.

În opinia președintelui Pro Agro, așa cum șoferii sunt obligați să aibă o asigurare de răspundere civilă dacă ies cu mașina pe stradă, la fel și agricultorii trebuie să se asigure. În plus, spune Jurconi, cei care vor să fie despăgubiți de stat fie pentru că își pierd animalele, fie pentru că le sunt calamitate culturile, trebuie să fie asigurați, prin plata unei contribuții la un fond mutual. Această obligativitatea era cuprinsă în forma inițială a legii privind înființarea și funcționarea fondurilor mutuale, însă a fost eliminată în parlament.

„Am votat împotriva acestei obligativități pentru că este neconstituțională. Nu poți să obligi pe cineva să adere la un fond”, a declarat medicul veterinar Liviu Harbuz, deputat PSD și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură de la Cameră.

Până la această dată, Pro Agro este singura asociație care a depus dosarul în vederea acreditării unui fond mutual. Fermierii care vor dori să adere vor plăti o contribuție de 100 de lei. La aceasta se va adăuga o contribuție specifică, în funcție de activitatea fiecăruia. Spre exemplu, pentru vaci s-ar putea 50 de bani/cap de animal, iar pentru păsări 1 lei/cap.

Cealaltă mare asociație agricolă, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a renunțat a ideea înființării unui fond mutual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE