GAL Muntii Metaliferi, Trascau si Muntele Mare: 2,55 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatii locale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Grupul de Actiune Locala din Muntii Metaliferi, Trascau si Muntele Mare (GAL MMTMM) cuprinde teritoriul orasului Baia de Aries si al comunelor Baisoara, Cricau, Galda de Jos, Ighiu, Livezile, Lupsa, Intregalde, Miraslau, Mogos, Ocolis, Ponor, Posaga, Rimetea, Ramet, Salciua, Stremt si Unirea.

Parteneriatul GAL MMTMM este format din 18 unitati administrativ-teritoriale, Consiliul Judetean Alba, 14 ONG-uri si 24 parteneri privati. Din punct de vedere geografic si etnografic, teritoriul GAL MMTMM face parte din zona Muntilor Apuseni si se suprapune cu subzona Mocanime, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. GAL MMTMM are drept misiune principala dezvoltarea durabila a comunitatilor din zona Muntilor Metaliferi, Trascau si Muntele Mare si adiacenta acesteia, aferente teritoriului parteneriatului.

Pentru implinirea misiunii, GAL MMTMM va actiona pentru realizarea prioritatilor stabilite prin strategia de dezvoltare locala (SDL) care va respecta principalele linii de actiune ale dezvoltarii durabile si anume lupta impotriva saraciei si a excluderii sociale, productia de bunuri si servicii durabile si protectia mediului.

Un teritoriu pastrator al traditiilor

Zona Muntilor Metaliferi, Trascau si Muntele Mare este preponderent o zona de munte, exceptie facand doar satele de pe dealurile piemontane ale Trascaului si de pe culoarul Muresului. Muntii Metaliferi se intind in partea nord – vestica si sudica a bazinului Vaii Ampoiului. Muntii Trascaului nu sunt foarte inalti, dar sunt bine populati, existand totodata suprafete de netezire, precum Ciumerna – Bedeleu si Ramet – Ponor. Prezenta masiva a calcarelor a determinat dezvoltarea tuturor formelor de relief specific – carst de platou, masive izolate, carst de creasta si numeroase olistolite.

Muntele Mare este asezat in nordul Vaii Ariesului. Masivul este alcatuit din sisturi cristaline care au generat un relief cu forme greoaie, masive, cu interfluvii largi, separate de vai inguste si adanci. Partea centrala este ocupata de un masiv de granit (roca magmatica), in forma de L, ce da zonei din jurul varfului principal un aspect de campie de mare altitudine, inmlastinita pe suprafete foarte mari.

Cel mai inalt varf este Varful Muntele Mare, cu 1.826 de metri (al treilea ca altitudine din Carpatii Occidentali). Dealurile piemontane ale Trascaului reprezinta treapta intermediara intre munti si culoarul Muresului. Se prezinta sub forma unor interfluvii largi, ce coboara lin si se pierd in terasele Muresului.

Culoarul Muresului este o unitate de contact ce desparte Muntii Apuseni de Podisul Transilvaniei. Are altitudinea coborata, cuprinsa intre 220 m (la confluenta cu Sebesul) si 270 m (la confluenta cu Ariesul). Sunt individualizate opt terase ale Muresului, bine utilizate in agricultura, favorizand si dezvoltarea asezarilor Traditiile locale din teritoriul GAL MMTMM sunt legate in special de cele mai importante sarbatori ale crestinilor – Pastele si Craciunul. Alte obiceiuri au legatura cu diverse munci care se fac in comun, cum ar fi clacile si sezatorile. Acestea se terminau de obicei cu jocuri (hore).

Absorbtie masiva de fonduri

Activitatea de implementare a SDL pe teritoriul GAL MMTMM a inceput in martie 2013 cu o suma alocata de 2.550.000 de euro, din care s-a contractat peste 90%, procentul de rambursare fiind 30%.

Comunitatile rurale care au nevoie de drumuri, cadastru sau de infrastructura pentru ferme pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru Grupurile de Actiune Locala (GAL), prin PNDR 2014-2020, in valoare totala de aproape 700 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE