Laurentiu Baciu vrea sa le interzica strainilor sa mai cumpere pamant romanesc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laurentiu Baciu, liderul LAPAR, si-a propus ca in acest an sa opereze o serie de schimbari in Legea vanzarii terenurilor, astfel incat strainii, in special cei din afara UE, sa nu mai poata cumpara atat de usor pamant romanesc.

“Saptamana trecuta am trimis o adresa la MADR in care i-am rugat sa incepem rediscutarea Legii 17, Legea vanzarii terenurilor. Ne dorim sa ingradim pe cat posibil accesul la vanzarea terenurilor catre straini. Nu e un moft al nostru, e un lucru firesc care este practicat in toate tarile despre care spunem ca sunt cele mai democratice si europene. In Romania este la ora actuala o libertate deplina. Oricine, atat din Europa, cat si din afara, poate cumpara teren in tara noastra din cauza unor scapari din lege. In prezent gasim si americani care au cumparat teren la noi, si arabi”, a declarat Laurentiu Baciu, in cadrul unei conferinte.

Liderul LAPAR a dat exemplul unui american care a achizitionat de curand circa 10.000 de hectare la Botosani.

“Vanzarea terenurilor e o problema a Romaniei, nu a comunitatii europene. S-a ajuns acum sa se cumpere nu cu hectarul, ci cu ferma. E un american pe la Botosani care a cumparat 10.000 de hectare intr-o saptamana”, a mai afirmat Laurentiu Baciu.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE