Legea irigatiilor: fermierii vor plati abonament anual pentru udarea culturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care vor dori sa isi irige culturile, cu ajutorul infrastructurii secundare si principale de irigatii, vor trebuie sa plateasca un abonament anual. Prevederea se afla in noua Lege a irigatiilor si, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, le va oferi agriculturilor un sistem de irigatii mai ieftin decat pana acum.

„Cea mai importanta prevedere se refera la introducerea unui abonament pentru utilizatorii, proprietarii de terenuri, atat pentru zona de irigatii, cat si pentru cea de desecare. Fermierii vor plati acest abonament in mod obligatoriu, si cand ploua si cand nu, insa pe langa asta, ii va asigura pe dansii ca nu mai au un cost foarte mare la apa si energie. Apa vine catre infrastructura secundara doar pe baza acelui abonament. Fara alte costuri suplimentare. Abonamentul se adreseaza fireste celor care se regasesc in amenajarile de irigatii, in cadrul infrastructurii secundare, si care lucreaza efectiv terenul, au nevoie de irigatii”, a declarat seful MADR, Daniel Constantin, in cadrul unei conferinte.

Abonamentul anual ar urma sa coste circa 20 de lei pe hectar, sumele incasate urmand sa fie folosite pentru investitii in infrastructura principala de irigatii.

De asemenea, ministrul Agriculturii a mai precizat ca infrastructura veche de irigatii a ajuns in proportie de 70% la fier vechi.

„Trebuie sa ne asiguram, si cu noua Lege a Irigatiilor acesta este scopul, ca tot ce trece la privat ramane in sistemul de imbunatatiri funciare. Experienta ultimilor ani ne arata ca aproape 70% din infrastructura veche de irigatii a ajuns la fier vechi. Incercam sa corectam acum aceste deficiente”, a mai spus ministrul.

In legatura cu acest subiect, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR), afirma in urma cu o luna ca nu intelege de ce agricultorii trebuie sa plateasca apa din canalele de irigatii, care, neutilizata, ar ajunge in mare. „Nu inteleg de ce platim apa folosita la irigatii, ca daca nu o iau eu se duce in mare, pe cand eu aduc plus valoare, ajut economia. Daca nu iau apa din Siret, ea se duce in Dunare si de acolo in mare, deci la revedere”, a declarat Laurentiu Baciu, conform Mediafax.

In replica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca 80% din pretul apei pe care o folosesc fermierii se duce in energia electrica de care au nevoie motopompele.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele luni.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE