Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marti, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura din Parlament, ca situatia privind pierderile inregistrate in agricultura din cauza secetei va fi definitivata in luna septembrie, iar o parte din despagubiri vor fi acordate inca din acest an, potrivit Agerpres.
„Vom definitiva in luna septembrie situatia la nivel national in privinta pierderilor, dupa care vom notifica Comisia Europeana. Am inceput deja discutiile și conform regulamentelor europene exista o singura posibilitate și anume sa compensam pierderea de venit pe care au inregistrat-o fermierii in acest an comparativ cu media ultimilor trei ani. Vom incerca inca din anul 2015 sa venim cu o parte din aceste despagubiri urmând a le definitiva pâna in primavara anului viitor”, a anuntat Daniel Constantin, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura din Parlament.
Ministrul a precizat ca inca nu a fost stabilit niciun procent pe partea de despagubiri, insa cu siguranta, intr-un anumit procent, toti cei care au suferit pierderi vor primi despagubiri la nivel national.
In cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura din Parlament a luat cuvantul si Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR), care a afirmat ca nu intelege de ce agricultorii trebuie sa plateasca apa din canalele de irigatii, care, neutilizata, ar ajunge in mare.
„Nu inteleg de ce platim apa folosita la irigatii, ca daca nu o iau eu se duce in mare, pe cand eu aduc plus valoare, ajut economia. Daca nu iau apa din Siret, ea se duce in Dunare si de acolo in mare, deci la revedere”, a declarat Laurentiu Baciu.
In replica, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent si el la sedinta Comisiei pentru Agricultura, a precizat ca 80% din pretul apei pe care o folosesc fermierii se duce in energia electrica de care au nevoie motopompele.
Pe de alta parte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca in trei ani secetosi fermierii primesc despagubiri echivalente cu investitia necesara pentru reabilitarea sistemului de irigatii.
“Valoarea despagubirilor cauzate de seceta in 2007 a fost de 370 de milioane de euro, iar noi vorbim de un miliard de euro necesar pentru a investi in infrastructura de irigatii. In trei ani cu seceta, din pacate, dam despagubiri cat am avea nevoie pentru a reabilita sistemul de irigatii, care ne va ajuta pe o perioada de 40-50 de ani”, a afirmat Daniel Constantin, in cadrul sedintei Comisiei pentru Agricultura.
In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie. Un asemenea exemplu se poate intalni in Moldova, unde chiar daca exista o suprafata functionala a sistemului de irigatii de 60.000 de hectare, doar 250 de hectare au fost irigate in ultimele doua luni.
Pentru a face fata perioadelor tot mai lungi de seceta, Ministerul Agriculturii are un proiect ambitios prin care intentioneaza sa construiasca, la nivel national, 14 centre regionale de colectare a apei, prin intermediul carora sa poata iriga, in sistem gravitational, cat mai multe suprafete din sudul tarii.