Daniel Constantin: Consider inutila prezenta mea in fruntea MADR, daca nu vom avea pana la sfarsitul acestui an o lege pentru investitiile in infrastructura principala de irigatii

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la un post de televiziune ca prezenta sa in fruntea MADR ar putea deveni „inutila”, daca nu va reusi ca pana la finalul acestui an sa gaseasca o formula legislativa prin care sa se demareze, in urmatorii cinci ani, investitiile in infrastructura principala de irigatii.

Actul normativ prin care ministrul Agriculturii dorea sa aloce de anul viitor 145 de milioane de euro pentru infrastructura principala de irigatii nu a fost adoptat, miercuri, de Parlament din cauza ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi. Proiectul a fost votat pentru de 181 de parlamentari, trei au votat impotriva, iar 98 s-au abtinut. Fiind o lege organica, proiectul putea fi adoptat doar cu jumatate plus unul din voturile tuturor deputatilor. Acest act normativ nu mai poate fi votat in aceasta sesiune.

„Am fost acum 3 zile la Agigea, vreau sa-i felicit pe fermierii de acolo, care au accesat fonduri europene pentru irigatii. Avem 128 de milioane de euro contracte semnate si aproape finalizate pentru infrastructura secundara de irigatii. Am vazut la Agigea cel mai modern sistem din sud-estul Europei. Consumul de energie este redus de 50 de ori fata de pompele pe care le avem din anii 60. Este lucrurul pe care voiam sa-l fac in toata tara si sa pornim proiectul de modernizare si a infrastructurii principale de irigatii. Daca nu vom reusi sa ducem la capat acest proiect pana la sfarsitul anului 2016 cred ca este inutil sa mai raman. Era printre cele mai importante puncte la care ma angajasem. Eu cred ca fiecare trebuie sa ne asumam o responsabilitate. In anul 2012 am mers in Comisia de Agricultura si am spus ce vreau sa fac. Majoritatea tintelor au fost atinse. Aveam garantia ca 5 ani fermierii sunt asigurati ca se va investi in sistemul principal de irigatii. Daca pana la sfarsitul acestui an nu vom avea o garantie, un proiect de lege, ca vom continua investitiile in sistemul de irigatii, sigur ca eu consider inutila prezenta mea acolo”, a declarat Daniel Constantin, la TVR.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii a precizat ca nu va abandona acest proiect si ca va incerca sa treaca in bugetul din 2016 prima suma pentru sistemul principal de irigatii, in valoare de 145 de milioane de euro.

„Nu vom abandona acest proiect, este cel mai important dupa 1989. Vom duce acest proiect la finalizare, intr-o forma sau alta, fie ca e vorba de o ordonanta de urgenta. Vom trece in bugetul pe 2016 prima suma pentru sistemul de irigatii, 145 de milioane de euro. Daca aveam o lege aprobata exista garantia pentru fermieri că vom investi pana in 2020 pentru irigatii. Nu credeam sa existe atata iresponsabilitate”, a mai declarat Daniel Constantin, pentru TVR.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile. Cu toate acestea, exista regiuni in care agricultorii nu au putut folosi sistemele de irigatii din cauza preturilor prea mari la apa si energie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE